onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Twitter häver förbudet mot politisk reklam för att dämpa intäktskrisen

Publicerad: 4 januari 2023, 10:15

Foto: Mary Altaffer/AP

Politisk reklam tillbaka på Twitter efter tre års uppehåll.

Ämnen i artikeln:

TwitterNyheter

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Sedan Elon Musk tog över Twitter i slutet av oktober har företagets ekonomi kraftigt försämrats på grund av att varumärken och annonsörer flytt. Verksamheten är därtill nästan helt annonsfinansierad. Elon Musk har också gjort flera kontroversiella och politiska uttalanden, vilket gör att annonsörer inte direkt har stressat med att återvända. Nu letar miljardären efter alla möjliga vägar som kan öka intäkterna och minskat kostnaderna. 

En väg dit är att ta bort förbudet mot politisk reklam på plattformen. Twitter avser nu att lätta på alla regler kring all ”orsaksbaserad” reklam, sa sajtens säkerhetsavdelning på tisdagen. Politiska annonser i sin helhet har varit förbjudna på Twitter sedan 2019.

”I framtiden kommer vi att anpassa vår reklampolicy med den för tv och andra media”, skrev Twitter Safety på sitt Twitter-konto. Tv-reklam faller under tillsyn av Federal Communications Commission, som inte kontrollerar någon form av reklam, politisk eller på annat sätt. Det rapporterar Business Insider. 

Twitters tidigare vd och medgrundare Jack Dorsey gick hårt åt politiska annonser i samband med det tidigare beslutet, och sa att ett ”politiskt budskap bör förtjänas, inte köpas” samt att ökningen av politisk reklam online och bruket av mikrotargeting skapade ”betydande konsekvenser som dagens demokratiska infrastruktur kanske inte är beredd att hantera.”.

Det förbud mot orsaksbaserade annonser som kvarstår innebär att reklambudskap som främjar en specifik åtgärd mot ett förutbestämt resultat, fortfarande är begränsade på Twitter. Det är fortsättningsvis inte tillåtet att rikta in sig på en målgrupp baserat på postnummer. Grupper som vill exponera sig för orsaksbaserade annonser måste godkänna vissa kriterier.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev