Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Twitter-profilen Carl Bildt om hoten med digitala medier

Publicerad: 14 juni 2013, 09:20

Carl Bildt på konferensen Digital Horizons i går.

Foto: Samuel Unéus.

Carl Bildt gästade konferensen ”Digital Horizons” anordnad av The Economist på KTH igår. Han talade, och senare diskuterade i en panel, om hur vår säkerhet påverkas av den dramatiska internetexpansionen samt vilka möjligheter och hot det medför.


Amerikanska tidsskriften The Economist samlade under gårdagen innovatörer, entreprenörer, futurister och beslutsfattare för konferensen ”Digital Horizons” på KTH. Konferensen behandlade de trender som uppstår i digitala världen.

Carl Bildt var en av talarna under konferensen där han tog upp de möjligheter och hot som uppstår i samband med den växande digitala världen.

Utrikesministern talade om krocken mellan yttrandefriheten och den enskilda individens rätt till privatliv. Barnporrindustrin på nätet var ett exempel som togs upp där staten övervägde att ändra grundlagen för att förbjuda tillgången till barnporr på nätet. Det blev ingen ändring  men det var tydligt att krävs en debatt för att hitta lösningar på situationen.

Ett annat exempel som togs upp var den omskrivna NSA-skandalen där teleoperatörer fått hemliga domstolsordrar att registrera samtal, inte bara vem som ringt vem men även innehållet på konversationen. Utrikesministern kommenterade händelsen med att säga att USA har i dag, med all rätt, en slags besatthet av terrorism. Han gick även vidare att förklara den svenska modellen där teleoperatörer i Sverige ska enligt lag behålla transkript på vem som ringt vem, dock inte själva konversationen för domstolsbeslut. Allt för ökad transparens som Carl Bildt anser är viktig.

Panelen som utrikesministern senare ingick i pratade vidare om mängden data som gjordes tillgänglig  för NSA och FBI från företag som Facebook, Google och Microsoft via programmet PRISM. Frågan är hur medvetna företagen var om vilken data de har tillgång till och vad som uppstår när det kommer en aktör som vill utnyttja denna data. Panelen höll med om att företagen från början borde ha tydliggjort att användarnas uppgifter säljs vidare. Återigen kom begrepp som öppenhet och transparens upp.

Utrikesministern avslutade debatten med att betona vikten av att lära ut säkerhet i samaband med den växande globaliserade  digitala världen och att det i dagens samhälle krävs lika mycket som att lära ut trafiksäkerhet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.