Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Twitterdrev mot SVT-journalist

Publicerad: 15 december 2014, 13:58

Svaret i Aftonbladets artikel orsakade tråden.

Foto: Skärmdumpar.

SVT-reportern Dusan Umicevic blev vittne till en rasistattack i tunnelbanan i helgen: En kvinna blev utsatt av kränkningar. När Aftonbladet skrev en artikel om händelsen sa Dusan Umicevic att han blinkade åt kvinnan som ett tecken att hålla sig lugn. Strax därefter startades hashtaggen #BlinkaMotRasism på Twitter som en reaktion på uttalandet.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Det var under natten till söndagen som Dusan Umicevic bevittnade de tre männens muntliga attack mot kvinnan. De ska bland annat ha ropat "Heil Hitler" och "Heja SD", men ingen i vagnen vågade säga till männen.

– Hon mötte min blick, jag tror att hon försökte hitta någon trygghet och jag blinkade åt henne som ett tecken att hålla sig lugn, säger Dusan Umicevic när han intervjuas av Aftonbladet.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

"Det är systematisk passivitet och NOLL civilkurage. #BlinkaMotRasism är ett enda exempel.", skriver en användare på Twitter i hashtaggen.

"När du #Blinkamotrasism så väljer du att blunda för det du ser", skriver en annan.

En tredje:
"Min skola gjorde fel när SD besökte, vi skulle inte stått upp med ryggen vänd. Vi skulle bara blinkat bort dom!"

Flera användare la också upp selfies när de blinkade.

Samtidigt hördes flera kritiska röster mot initiativet. Metros Jack Werner var en av dem som kommenterade hashtaggen, men vill inte utveckla saken när Resumé ringer upp.

"Hashtaggen #BlinkaMotRasism är den mest oförblommerade syndabockskampanjen jag sett. Ni borde fan skämmas. Den som deltar i en häckelkör mot en enskild person, men vill påskina att det handlar om en civilkurage-diskussion, är en hycklare. Skäms", skrev han på Twitter i går.

Resumé har sökt Dusan Umicevic.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.