Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Twitterkontot @sweden har tystnat – sörjs av omvärlden

Publicerad: 1 oktober 2018, 05:51

Sveriges officiella Twitterkonto @sweden har tystnat efter sju år, Kina skickar in armé av nättroll i satirstriden och ny hackerattack mot Facebook – kan få betala 14 miljarder kronor i böter. Detta och mer i veckans första Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterMorgonsvepet@Sweden

Sveriges officiella Twitterkonto @sweden har tystnat
I början av september stod det klart att @sweden knapprade på sina sista tweets. Den 30 september publicerades den sista tweeten. Då hade 365 olika svenskar förfogat över kontot under sju års tid.

Jack Werner och Mattias Axelsson publicerade en videohälsning i samband med avskedet – som var först respektive sist att styra kontot.

Projektet, som går under namnet Curators of Sweden, lanserades i december 2011 av Visit Sweden och Svenska institutet tillsammans med reklambyrån Volontaire. Under åren har projektet fått stor uppmärksamhet – både nationellt och internationellt.

@sweden har vunnit ett 30-tal priser, inklusive Grand Prix och två Silver Lions i Cannes Lions, Guldägg, Silverägg, guld i 100-wattaren, Clio Awards och Spinn.

Flera internationella medier har uppmärksammat Twitterkontots avgång. The Wired skrev dagarna innan kontos lades ned att det skulle bli saknat:

"Experimentet är på väg att ta slut. På söndag, efter sju år kommer @sweden sluta twittra. Och vi förlorar den sista bra grejen på Twitter."

LÄS MER: Twitterkontot @sweden läggs ner – en världsnyhet

Kina ger sig inte i satirstriden – skickar in armé av nättroll
Kina verkar inte kunna släppa det satirinslag som SVT-programmet Svenska Nyheter publicerade 15 september. Nu skriver Aftonbladet att man släppt loss en armé av nättroll på Facebook-sidorna för Utrikesdepartementet, SVT och programledaren Jesper Rönndahl.

Attacken uppges vara koordinerad och organiserad av den kinesiska gruppen Di Ba. Gruppen har runt 20 miljoner medlemmar och enligt Di Ba har 5 000 konton deltagit i kampanjen mot Sverige. Den 23 september skrev administratörerna för Di Ba på sin hemsida: " "Vi kallar alla rättfärdiga människor i landet... till ett stort korståg mot vår fiende".

Nättrollen, som går under namnet "50-centare" är finanseriade av kommunistpartiet och har i uppdrag att bemöta kritik mot den kinesiska regimen. För varje kommentar som aktivisterna postar får de 50 cent i arvode. Jämfört med många av de ryska trollkontona så drivs "50-centarna" av autentiska personer.

– I Sverige har man inte förstått omfattningen och vilka resurser Kina lägger ned på det här, man överträffar Ryssland flera gånger om. De har råd att betala människor och då blir det mer effektivt eftersom man får ett mer personligt tilltal, säger journalisten Jojje Olsson till tidningen.

Ny hackerattack mot Facebook – kan få betala 14 miljarder i böter
Problemen fortsätter för Facebook. Under fredagen uppgav nätjätten att 50 miljoner konton blivit hackade i det senaste dataintrånget. Med på listan över drabbade finns Facebook-grundaren Mark Zuckerberg.

Det är fortfarande oklart vem eller vilka som ligger bakom den nya attacken, men enligt Facebook har angriparna tagit sin via tjänsten "View as" där man kan se hur ens egen profil upplevs av andra användare.

Efter attacken har Facebook åtgärdat problemet och anmält händelsen till FBI. Men enligt Wall Street Journal kan dataintrånget leda till böter på 14 miljarder kronor. Det skulle i så fall innebära det maximala straffet för Facebook med EU:s nya striktare dataskyddslag GDPR, skriver Wall Street Journal.

Irlands dataskyddsmyndighet DPC, Facebooks huvudsakliga tillsynsmyndighet i Europa, har begärt mer information för att se om man har brutit mot GDPR. Dataintrånget ska ha upptäckts redan i tisdags. I ett mejl till WSJ har DPC skrivit att de är "oroade" över att Facebook inte kunnat förklara ärendet ytterligare.

Efter ratandet av Nya Tider – 8000 fler besökare på Bokmässan
Förra året fick Bokmässan ta emot en hel del kritik för att de lät den högerextrema tidskriften Nya Tider delta i eventet. Deras medverkan och nazistiska NMR:s demonstrationer gjorde att Bokmässan tappade 19 000 besökare jämfört med 2016.

Men nu är man tillbaka på banan igen. Enligt TT hade mässan i år en besökssiffra på 85 371 – en ökning med cirka 8000 från förra året.

– Det känns verkligen som att vi är tillbaka med starkt och rätt fokus på rätt innehåll, säger mässansvariga Frida Edman i en kommentar.

Easyjet stämmer Netflix för varumärkesintrång
Netflix populära serie "Easy" har det inte lätt. Det brittiska budgetflybolaget Easyjet planerar att dra streamingjätten inför rätt på grund av varumärkesintrång. Till The Guardian säger flybolaget att deras ägarkoncern Easy Group har över 1 000 patent i världen på namnet "Easy" och har som strikt policy att beivra alla överträdelser.

Under hösten kommer den tredje och sista säsongen av Easy att sändas på netflix, vilket gläder Easyjets grundare Stelios Haji-Ioannou. Till The Guardian säger han dock att man måste fortsätta kämpa och stoppa Netflix från att göra reklam för de äldre säsongerna i Europa.

Netflix svarar i ett uttalandet att "tittarna förstår skillnaden mellan en tv-serie de tittar på och ett flygplan de flyger med”.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

TwitterMorgonsvepet@Sweden

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.