Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Tyder på ren desperation”

Publicerad: 13 december 2012, 09:25

Foto: Från Uppdrag Granskning om TeliaSoneras affärer i Uzbekistan. På bilden TeliaSoneras vd Lars Nyberg.

UG jagar TeliasSonera med blåslampa efter att man anser sig ha bevis för mutbrott i samband tilldelning av frekvenser och licenser i Uzbekistan. TeliaSonera bemötte idag anklagelserna genom att kalla dem ogrundade. UG:s ansvarige utgivare Nils Hanson ser det som slag i luften: – Det är väl självklart att Uzbekistan säger att det har gått rätt till och vilken trovärdighet har en diktaturstat som sanningsvittne, som räknas till ett av världens mest korrupta länder, säger han.


Uppdrag Granskning har i omgångar kartlagt TeliaSoneras affärer i Uzbekistan.

Så  sent som i september kunde Uppdrag Granskning avslöja att TeliaSonera  betalat över två miljarder kronor till ett enmansföretag i Gibraltar.  

Det visade sig att ägaren till bolaget, Gayene Avakyan, hade nära  kopplingar till Gulnara Karimova, som är dotter till Uzbekistans  diktator - Islam Karimov.

Gulnara Karimova anses vara den i  diktatorsfamiljen som kontrollerar telekomkontrakten i landet.

TeliaSonera har dock förnekat allt samröre med henne eller regimen.

I  senaste programmet kunde man avslöja att TeliaSoneras ledning  förhandlade direkt med regimen vid köpet av 3G-licensen. Man hade även  källor som vittnade om den hemliga uppgörelsen:
– Vi betalade ett öppet pris, och ett hemligt, säger en av källorna till Uppdrag Granskning.

TeliaSonera bemötte idag brottsanklagelserna och kallar dem för ”ogrundade” och ”direkt felaktiga”.

Man  pekar bland annat på att Stockholms tingsrätt har avvisat åklagarens  kompletterande kvarstadsyrkande på 1,8 miljarder kronor kopplat till  grovt mutbrott.

TeliaSonera hävdar också att man har fått svar från  uzbekiska myndigheter som styrker att allt har gått: "rätt till” i  samband med frekvens- och licenstilldelningen.

Uppdrag Gransknings ansvarige utgivare, Nils Hanson, räds inte TeliaSoneras vapenskrammel precis:
–  Beslutet i tingsrätten innebär inget ifrågasättande av  brottsmisstankar, utan reser snarare frågan om var någonstans som  brottet har begåtts, säger han.

Han tycker heller inte att intyganden från uzbekiska myndigheter är något att hänga i julgranen:
– Ingenting av det som TeliaSonera har framfört motsäger vårt reportage.
TeliaSonera hävdar också att man har överlämnat sina uppgifter till överåklagare Gunnar Stetler och Mannheimer Swartling.

Så här skriver TeliaSonera:
”TeliaSoneras  ledning är fast övertygad om att den fortsatta rättsliga processen  kommer att visa att det inte finns någon grund för brottsmisstankarna.  Ingenting i de uppgifter som har kommit fram ändrar detta.”

Hur ser du på att Telia går ut på det här viset?
–  Jag tycker att det inte tyder på någonting annat än ren desperation.  Man är ju desperat om man åberopar Uzbekistan som sanningsvittne, säger  Nils Hanson.

Uppdrag Granskning kunde redan i våras berätta att  TeliaSonera låtit säkerhetstjänster i Eurasien få direkt och fjärrstyrd  tullgång till företagets nät – samtal, data och samt hur övervakade  kunder har rört sig med sina mobiltelefoner.

Uppdrag Granskning  kommer med nya Telia-avslöjanden nästa vecka. Här ligger fokus på hur  TeliaSonera hanterar mutmisstankarna internt.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.