lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tyska UD varnar för falska nyheter om Sverige

Publicerad: 7 mars 2017, 07:00

Foto: Wikimedia Commons

Tyskt populistparti sprider falska uppgifter om Sverige, hat mot Zackari, Trump kopierar oljebolags pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

FacebookBrita ZackariSnapchatDonald TrumpSverigebilden

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Tyska Utrikesdepartementet varnar för "fake news" om Sverige

Det tyska högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland (AfD) skrev igår på sin Twitter att tyska UD försökt mörka att man utfärdat en resevarning för Sverige.

"Inte heller detta rapporterar vår kvalitetspress om" skriver de enligt Aftonbladet.
Tyska UD svarar i sin tur med att kalla tweeten för "fake news"

Resevarningar är något som oftast utfärdas för länder som är indragna i inbördeskrig eller liknande oroligheter. Svenska UD varnar exempelvis för att åka till Egypten, Sudan, och Mali.

Vidare skriver tyska utrikesdepartementet att de enda ändringarna de gjort i informationen om Sverige var att informera om att Sverige sänkt sin risk för terrorattentat från en fyra till en trea på en femgradig skala.

Snapchat backar 12 procent

Efter förra veckans börsintroduktion, då värdet på Snaps aktie steg med 44 procent första dagen, rasar nu tech-bolagets aktie med 12 procent. Det huvudsakliga frågetecknet kring Snapchats börsnotering är om man kan fortsätta locka nya användare till video-plattformen. Totalt har Snapchat cirka 158 miljoner användare men lyckades under det avslutande kvartalet 2016 bara licka till sig 5 miljoner nya. Amerikanska Recode skriver att man inte ska se fallet som ett tecken på att Snapchat inte klarar det hårda börsklimatet, utan att aktien snarare sätter sig efter en hajpad börsnotering.

Läs Resumés bloggare Jakob Mjöbrings inlägg om Snap Incs börsintroduktion här!

Hat mot Brita Zackari

I helgen gick Vasaloppet av stapeln. I SVT:s Vinterstudio gjorde tidigare copywritern och Brita Zackari debut. Trots att Zackari i stort hyllas för sin insats har hon det senaste dygnet även fått ta emot en stor del hat och hot, det rapporterar Expressen. Hatet kom efter Zackaris kommentar om att det "är väldigt mycket vita män här", något som fick nätmobben att ilskna till. I ett YouTube-klipp med rubriken "Rasisten Brita Zackari hatar vita män" frodas de hatfyllda kommentarerna om programledaren.

Trump kopierar oljebolaget Exxons pressmeddelande

Washington Posts journalist Christopher Ingraham uppmärksammar i en tweet att Donald Trumps stab skickat ut ett pressmeddelande där delar av det är kopierat från ett pressmeddelande från oljebolaget Exxon. Det enda som skiljer de två paragraferna åt är ett komma. Oljebolaget leddes framtills nyligen av Rex Tillerson, som nu tagit klivet över till en topposition i Trumps stab. Pressmeddelandet gäller Exxons framtida expansion inom landet, ett agerande som går i linje med vad Trump uttryckte en önskan om under sin valkampanj. I ett uttalande från Vita Huset menar Trump att "Det här är exakt den typ av investering, ekonomisk utveckling och jobskapande som kommer sätta amerikaner i arbete."

Tyska publicister hoppar av Facebooks "fake news"-projekt

För en månad sedan annonserade Facebook att man skulle samarbeta med ett antal bolag för att granska falska nyheter på plattformen. Ett av de första länderna där den nya funktionen skulle införas var Tyskland. Nu berättar Digiday att de flesta tyska publicisterna väljer att avstå funktionen. "Vi vill inte vara en del av den första gruppen, beroende på vilka som hoppar på så kanske vi går med senare", berättar en anonym publicist för Digiday. En av anledningarna till att publicisterna tvekar är att Facebook inte kommunicerar med publicisterna. "När man ställer fem frågor kan Facebook inte erbjuda svar på någon av dem", berättar en publicist.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev