Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

UG fäller Telia-höjdare

Publicerad: 3 oktober 2013, 09:56

Tero Kivisaari.

Foto: Pressbild.

Telejätten TeliaSonera har sparkat Tero Kivisaari från posten som chef för affärsområdet Mobilitetstjänster. Bakgrunden är Uppdrag Gransknings avslöjande av bolagets 3G-affärer i Uzbekistan.


Ämnen i artikeln:

Lars NybergJohan Dennelind

Finländaren Tero Kivisaari får lämna sin tjänst som chef för  affärsområdet Mobilitetstjänster – han står misstänkt för mutbrott i  samband med bolagets affärer i Uzbekistan.

– Tero Kivisaaris roll  inom TeliaSoneras kritiserade investeringar i Uzbekistan, och  uppmärksamheten kring dessa, har gjort det omöjligt för honom att agera  med den externa och interna auktoritet som chefen för vårt största  affärsområde behöver. Vi har därför kommit överens om att han lämnar sin  befattning, säger Johan Dennelind, vd och koncernchef för TeliaSonera i  en kommentar.

Uppdrag Granskning avslöjade bolagets misstänkta mutaffärer i Uzbekistan och förutom att  Telias-vd Lars Nyberg fick lämna bolaget och hela styrelsen i princip  byttes ut står det nu klart att Tero Kivisaari lämnar posten som chef  för affärsområdet mobilitetstjänster.

Bakgrunden till det hela är att  TeliaSonera gick in i Uzbekistan genom ett licensavtal med den lokala  partnern Takilant, vilket är ett Gibraltarbaserat bolag som leds av den  personliga assistenten till diktatorns dotter Gulnara Karimova.

–  Investeringarna i Uzbekistan genomfördes på ett sätt som inte  överensstämmer med de affärsmetoder som TeliaSonera vill stå för, säger  Johan Dennelind i en kommentar.

Tero Kivisaari fick även lämna rollen  som chef för affärsområdet Eurasien i början av året, men satt ändå  kvar i företagets ledning.

Sverker Hannervall har omgående utsetts  till tillförordnad chef för Mobilitetstjänster, men behåller också sitt  nuvarande ansvar för Business Services, enligt Telia.

Uzbekistan-affären av svenska åklagare för närvarande.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Lars NybergJohan Dennelind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.