Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

UG fälls för första gången på tre år

Publicerad: 28 oktober 2013, 13:18

(UPPDATERAD) Granskningsnämnden för radio och tv har fällt Uppdrag Granskning för sitt reportage om kommunens stöd till hockeylaget Leksands IF. Programmet stred mot kravet på saklighet på flera punkter. – Vi ser allvarligt på det här beslutet. Vi måste gå till botten med det hela, säger Nils Hanson, ansvarig utgivare på Uppdrag Granskning.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningNils Hanson

Uppdrag Gransknings reportage handlade om en affär där kommunen sålt två  ishallar till fastighetsbolaget hos Leksands IF för en krona.

Kommunen  fick aktier i bolaget.

Aktierna togs upp i samband med redogörelsen  för en campingaffär och i reportaget framgick att aktierna skulle värda  39 miljoner kronor.

Granskningsnämnden anser att beskrivningen av  värdet på aktierna var så bristfälligt att programmet stred mot kravet  på saklighet.

– Det är komplexa frågor det här med värderingar. Vi  drog vår slutsats utifrån vårt uppsamlade material, men tydligen har  Granskningsnämden en annan åsikt, säger Nils Hanson.

Nämnden anser  också att det inte finns tillräcklig saklig grund i programmet för  kommunens stöd till Leksands IF gav en merkostnad på 120 miljoner kronor  för kommuninvånarna.

Ni kan väl räkna?
– Jo, det är klart att vi  kan räkna, men det ändå väldigt komplexa frågor när det handlar om  värdering av aktier, säger Nils Hanson.

Han uppger att Uppdrag  Granskning regelbundet anmäls till Granskningsnämnden för sina olika  reportage, men att man får gå tillbaka till 2010 när UG  fälldes senast angående ett reportage om flygbolaget FlyMe.

Han berättar också att han ska sätta sig ned med teamet för att se vad som eventuellt skulle kunna ha gått fel.
– Vi ska analysera våra beslut och dra lärdomar utifrån detta, säger Nils Hanson.

Han  uppger också att Uppdrag Granskning genomförde en ”hårdför” granskning  av Mediemagasinet i februari 2004, vilken senare visade sig leda till  att UG gick igenom trovärdighetskris.

Uppdrag Granskning införde därefter ett kontrollsystem – Line-by-line – och har levt med systemet sedan dess.
–  Det goda som granskningen förde med sig var att vi fick en stark  mobilisering för att införa ett system för kvalitetssäkring, säger Nils  Hanson.

Han berättar att Uppdrag Granskning just nu är i full färd  med att gå igenom nästa så kallade kommungranskning med hjälp av  Line-by-line-metoden.
– Det tar minst en dag att gå igenom ett sådant reportage, säger Nils Hanson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.