Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 28 oktober 2013, 13:18
(UPPDATERAD) Granskningsnämnden för radio och tv har fällt Uppdrag Granskning för sitt reportage om kommunens stöd till hockeylaget Leksands IF. Programmet stred mot kravet på saklighet på flera punkter. – Vi ser allvarligt på det här beslutet. Vi måste gå till botten med det hela, säger Nils Hanson, ansvarig utgivare på Uppdrag Granskning.
Uppdrag Gransknings reportage handlade om en affär där kommunen sålt två ishallar till fastighetsbolaget hos Leksands IF för en krona.
Kommunen fick aktier i bolaget.
Aktierna togs upp i samband med redogörelsen för en campingaffär och i reportaget framgick att aktierna skulle värda 39 miljoner kronor.
Granskningsnämnden anser att beskrivningen av värdet på aktierna var så bristfälligt att programmet stred mot kravet på saklighet.
– Det är komplexa frågor det här med värderingar. Vi drog vår slutsats utifrån vårt uppsamlade material, men tydligen har Granskningsnämden en annan åsikt, säger Nils Hanson.
Nämnden anser också att det inte finns tillräcklig saklig grund i programmet för kommunens stöd till Leksands IF gav en merkostnad på 120 miljoner kronor för kommuninvånarna.
Ni kan väl räkna?
– Jo, det är klart att vi kan räkna, men det ändå väldigt komplexa frågor när det handlar om värdering av aktier, säger Nils Hanson.
Han uppger att Uppdrag Granskning regelbundet anmäls till Granskningsnämnden för sina olika reportage, men att man får gå tillbaka till 2010 när UG fälldes senast angående ett reportage om flygbolaget FlyMe.
Han berättar också att han ska sätta sig ned med teamet för att se vad som eventuellt skulle kunna ha gått fel.
– Vi ska analysera våra beslut och dra lärdomar utifrån detta, säger Nils Hanson.
Han uppger också att Uppdrag Granskning genomförde en ”hårdför” granskning av Mediemagasinet i februari 2004, vilken senare visade sig leda till att UG gick igenom trovärdighetskris.
Uppdrag Granskning införde därefter ett kontrollsystem – Line-by-line – och har levt med systemet sedan dess.
– Det goda som granskningen förde med sig var att vi fick en stark mobilisering för att införa ett system för kvalitetssäkring, säger Nils Hanson.
Han berättar att Uppdrag Granskning just nu är i full färd med att gå igenom nästa så kallade kommungranskning med hjälp av Line-by-line-metoden.
– Det tar minst en dag att gå igenom ett sådant reportage, säger Nils Hanson.
Karl-Johan Byttner