Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

UG-reportern slår larm om pr-branschen

Publicerad: 28 maj 2013, 13:18

Fredrik Laurin på SVT:s Uppdrag Granskning skräder inte orden om pr-branschen.

Uppdrag Gransknings prisbelönte reporter Fredrik Laurin tar fram motorsågen och går loss på pr-branschen:
– Pr-konsulterna är numera fler än journalisterna och utgör ett allvarligt samhällsproblem.


Ämnen i artikeln:

PrecisTeliaSoneraFredrik Laurin

I Uppdrag Gransknings chatt med tittarna om Telia-granskningen förra veckan kritiserade programmets reporter Fredrik Laurin Telias rådgivare och även pr-konsulter i största allmänhet – i starka ordalag:

– Pr-konsulterna är numera fler än journalisterna och utgör ett allvarligt samhällsproblem. De har mångdubbelt mer resurser än journalisterna och har bara en uppdragsgivare: den som betalar dem, menade han och fortsatte:

– De rådger regelmässigt sina uppdragsgivare att inte svara rakt och ärligt på frågorna och kostar oerhörda summor för skattebetalare och aktieägare. Jag som ser deras arbete från insidan kan också konstatera att de inte sällan, som i Telia Soneras fall, också är inkompetenta och orsakar mer skada för företaget än om de stannat hemma och bara lyft sina arvoden.

Fredrik Laurin uppger att han har mött mängder av pr-konsulter och lobbyister från olika företag och institutioner. Han anser att det finns en röd tråd – de är många gånger kontraproduktiva för sina uppdragsgivare och många gånger går det sämre än när man svarar rakt på journalisternas frågor, resonerar Fredrik Laurin.

Fredrik Laurin tycker att ett mycket bra exempel på när det går helt fel är när Telias inhyrda presschef från Kreab, Salomon Bekele, ger en helt annan bild av hur TeliaSonera ser på frågor om mänskliga rättigheter än vad bolagets ordförande Marie Ehrling ger i samma UG-program.

Ett annat exempel var när svenska officerare bevittnade tortyren av en fånge i Kongo år 2003:

– Då försökte Försvarsmaktens ”desinformationsavdelning” göra en spinn och gick ut före vårt programoch påstod att svenska officerare stoppade tortyren, vilket var lögn och förbannad dikt.  I själva verket dolde de svenska officerarna ett folkrättsbrott, säger Fredrik Laurin.

Han tycker också att det är rent löjeväckande då TeliaSoneras kommunikationschef Cecilia Edström gjorde ”en Bosse Ringholm” på frågan om TeliaSonera hade mutat regimen i Uzbekistan.

– Vi ställde samma fråga flera gånger och hon stod och högläste ur papper. Hon framstod som en fullblodsidiot, säger Fredrik Laurin.

Resumé ringde Anna-Karin Hedlund, vd för Diplomat och ordförande i pr-branschorganisationen Precis, och bad henne bemöta kritiken från Uppdrag Granskning.

– På kontinenten förs en diskussion om att lobbyism är starkt behäftat  med korruption, men även här i Nordeuropa är diskussionen het kring  lobbyism. Det finns ett stort intresse på nationell nivå bakom den här  diskussionen och även OECD har ju lyft frågan.

– Den diskussionen rör ju Public Affairs-spåret, medan Uppdrag Gransknings diskussion rör relation mellan journalistiken och professionella kommunikatörer. Man måste ändå komma ihåg att kommunikationskonsulter inte har någon egen agenda, vilket folk många gånger glömmer bort säger, Anna-Karin Hedlund.

Fredrik Laurin vill inte kommentera Anna-Karin Hedlunds åsikter.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.