Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

UG:s ansvarige utgivare svarar på den massiva kritiken

Publicerad: 31 maj 2018, 11:35

Ulf Johansson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Uppdrag granskning, svarar nu på kritiken.

Foto: Uppdrag granskning/Fredrik Hjerling/SVT

Hård kritik har riktats mot Uppdrag Granskning för deras senaste avsnitt om mediehusens metoo-rapportering. Nu svarar Ulf Johansson, ansvarig utgivare på Uppdrag Granskning, på kritiken.


Ämnen i artikeln:

Ulf JohanssonFredrik VirtanenCissi Wallin

Under onsdagen sände Uppdrag granskning ett reportage om mediebevakningen kring metoo, i en undersökning om rapporteringen brytit mot de pressetiska reglerna. Redan innan avsnittet sändes möttes det av hård kritik från Cissi Wallin på hennes Instagram. Cissi Wallin medverkade i programmet för att prata om den våldtäkt som hon anmält och anklagat journalisten Fredrik Virtanen för.

En stor del av kritiken handlar om de frågor som ställs till Cissi Wallin. Evelyn Schreiber, ledarskribent på Dagens Nyheter, och Sofia Mirjamsdotter, ledarskribent på Sundsvalls Tidning är två av dem som ställt sig kritiska till hela programmet.

"Uppdrag granskning väcker liv i myterna om våldtäktsoffer" menar Schreiber som får medhåll av Mirjamsdotter:

"Resultatet är tyvärr en ganska tunn soppa. Det är svårt att förstå vad det egentligen är man granskat. Från SVT slås det på stora trumman för att man lyckats visa att felaktiga påståenden publicerats i medierna".

En av de krönikörer som dock lyfter fram vikten av Uppdrag Gransknings reportage är dock Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet. Linderborg hyllar även Fredric Karén som svarat på kritiken i reportaget. Samtidigt kritiserar hon Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och kulturchefen Karin Olsson för att de inte uttalar sig i frågan.

"UG ger Virtanen en viss upprättelse, men UG kan inte gräva i varje enskilt Metoo-fall. Även i de case som rör personer som faktiskt ändå ska ställas till svars, finns det felaktigheter i medierapporteringen." skriver Linderborg.

Kritiker menar att reportern Lina Makboul använt en hårdare retorik i intervjun med Cissi Wallin och ifrågasatt henne på ett sätt som inte syns i intervjun med Fredrik Virtanen.

I en intervju med Resumé svarar nu Uppdrag gransknings ansvarige utgivare, Ulf Johansson, om syftet med att sända reportaget och den kritik som nu riktas mot programmet.

Många som kritiserat programmet anser att ni varit onödigt tuffa mot Cissi Wallin och tagit Fredrik Virtanens parti. Vad säger du om den kritiken?
– Jag delar inte den kritiken. Det är en granskning om hur Fredrik Virtanen blivit behandlad i medierna.  Syftet med reportaget var att visa vilka tunna underlag mediehusen hade när de namnpublicerade och gå ut med anklagelserna, som visade sig bestå av felaktigheter och oklarheter i vissa fall. Ett normalt förhållande till pressetiken skulle inte leda till en sån publicering. Som publicist måste man ha belägg om man ska påstå något sånt.

Varför fokuserar ni bara på rapporteringen om Fredrik Virtanen och inte andra medieprofiler som Lasse Kronér, till exempel?
– Vi började titta på olika fall. Lasse Kronér har dock aldrig varit anklagad för grova övergrepp. Det är högt och lågt och här handlar det ju om att Fredrik Virtanen ska ha begått grova sexuella övergrepp. Han har varit anklagad för de allra grövsta grejerna. SvD skrev något i stil med att han systematiskt begått övergrepp mot unga kvinnor, och det var en rapportering som var unik i sitt slag.

Ulf Johansson säger att vinkeln och programmet hade kunnat göras annorlunda, men eftersom det är ett känsligt ämne hade folk redan på förhand bestämt sig vad de skulle tycka om programmet och hur det skulle uppfattas.  

– Jag tycker att vi systematiskt går igenom vad som varit grunden i mediehusens rapportering. Cissi Wallins fall är bara ett och vi tar inte ställning – för ord står mot ord. Förundersökningen om Fredrik Virtanen är nedlagd och i normalfallet skulle medierna inte publicera namn och bild för en person som inte är mål i det.

Senast vi pratades vid sa du att intervjun med Cissi Wallin gjorts under pressade förhållanden. Blir det en sann skildring då? Eller varför fortsatte ni med intervjun?
Vi tyckte att det var väldigt viktigt att Cissi Wallin fick ge sin version och syn på det här. Hon sa ju nej till en intervju ända till det att programmet var klart. Hon ändrade sig sista veckan före sändning. Och i normalfallet går det inte att lägga till så mycket material så sent, men vi kände att hon var en så viktig person. Vi är tacksamma att vi fick med henne, säger han och fortsätter:

– Det är en pressad situation för att hon agerat mot UG och vår reporter den senaste månaden, så det var klart att det var en speciell intervjusituation, men vi kände ändå att vi behövde göra den.

Efterspelet av programmet är i full gång. Fridah Jönsson på Dalarnas Tidningar är den som ska ha skrivit med Fredrik Virtanen på Facebook 2007 och som han svarat med: "Så pass mycket att du vill ligga med mig?" Fridah Jönsson ska vid tillfället ha varit 14 år och efter UG-reportaget menar hon att SVT utelämnat halva hennes historia. Ulf Johansson säger att SVT förtydligat detta med en artikel på hemsidan och textrutor i reportaget.

– Svaret är olämpligt, men det är något helt annat när medierna skriver att det är en 14-åring som söker praoplats. Det var inget hon skrev från början, utan det kommer efter Fredrik Virtanens kommentar. Det är ytterligare ett sätt att svärta ner honom mer än vad som är nödvändigt.

Efter att programmet sändes har anmälningarna till Granskningsnämnden för radio och tv strömmat in. Närmare 600 anmälningar har gjorts och senast ett public service-bolag fick så många anmälningar var efter att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson medverkat i Skavlan. I en kommentar till Dagens Nyheter säger Carina Jakobsson, registrator på Myndigheten för press, radio och tv:

– De flesta verkar anse att programmet håller Aftonbladetprofilen om ryggen, som att han är ett offer.

Ni funderade aldrig på att stoppa programmet?
– Nej, vi kan inte låta det som skrivs på sociala medier påverka oss. Det är ju ett känsligt ämne som är viktigt att balansera i rapporteringen, men journalistiken kan inte stoppas av att människor kräver det i sociala medier, eller är kritiska mot att vi gör en granskning.

Varför tror du att ni fått så mycket kritik?
– Det går inte svara på. Det finns tusen olika infallsvinklar på det. Vissa säger: "det här borde ni inte göra, ni sprider lögner och halvsanningar". Det finns massor med olika uppfattningar och UG gör ofta kontroversiella granskningar – och så är det. Det är något vi måste kunna klara av att ta.

Alex Hartelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.