Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

UG:s Den goda viljan sågas

Publicerad: 16 maj 2013, 08:15

Janne Josefsson, programledare Uppdrag Granskning

Aftonbladets kolumnist Osín Cantwell är inte imponerad av Uppdrag Gransknings Den Goda Viljan. ”Som underlag för långt gångna slutsatser om att medieeliten belägger obekväma röster med munkavle är tre besvikna människor och några misstag långt ifrån tillräckligt.”, skriver han. Janne Josefsson uppger dock att man kunde ha hittat ”fler fall”.


Ämnen i artikeln:

Oisín CantwellJanne JosefssonUppdrag GranskningAftonbladetÅsa Linderborg

Uppdrag Granskning sände sitt program den Goda Viljan under gårdagen.   

Programmet gjorde tre nedslag i det svenska medielandskapet. Debatten  mellan Aftonbladets kulturjournalist Martin Aagård och den tidigare  journalisten Per Brinkemo, där den senare kände sig orättvist utpekad  som rasist.

Norrbottens-kuriren som ville få Så ska det låta-musikern  Stefan Gunnarsson att ställa upp i en kampanj mot rasism och där tidningen  drog stora växlar på att han avböjde.

Det tredje exemplet är SR:s  Konflikt som i oktober 2010 ifrågasatte Ekot-avslöjandet att en  fritidsledare från Rinkeby rekryterat ungdomar till den radikala  islamistiska rörelsen Al-Shabab i Somalia. Det visade sig dock att  Konflikt kom med en rad felaktiga påståenden.

Oisín Cantwell konstaterar visserligen att granskningen stämde som sådan, men att den inte  på långa vägar håller som underlag för att dra långt gångna slutsatser  om att ”medieeliten belägger obekväma röster med munkavle.”

”Möjligen  säger det något om vår tid att debatten var mer intressant än själva  reportaget, vars förhandslanserade tes om att det inte går att diskutera  flyktingpolitiken utan att lömska journalister kommer farande och gör  mos av den stackars sanningsägaren upplöstes i – ingenting.”,  konstaterar Oisín Cantwell.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är inte heller sen att kritisera programmet. Hon vänder  sig bland annat emot att man använder sig av en: ”en perifer enkät i en  lokaltidning och en pytteliten diskussion på en opinionsbildande  kultursida.”

Uppdrag Gransknings frontperson Janne Josefsson tycker  dock att man har hittat bevis för att svenska journalister underviker  att ta upp verkliga samhällsprogram i syfte att framhäva människors lika  värde.

På Aftonbladets fråga om hur vanligt han tror det är att media  gör så här i ”det goda syftet” blir svaret:
– Det händer. Vi hade absolut kunnat hitta fler fall.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.