Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

UG-wallraffande avslöjar friskolors syn på svaga elever

Publicerad: 30 oktober 2013, 10:54

SVT:s Uppdrag Granskning har använt falska identiteter för att avslöja hur friskolor väljer bort studiesvaga och stökiga elever. Rektorn Greger von Sivers kallar bland annat adhd-barn för en ”cancersvulst” i reportaget.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonSVT

”…ja, jag skiter i väl dom har för bokstavskombinationer. Det är väl  bara att sätta ungarna på plats om det behövs…För det där blir som en  cancersvulst. För dom här är ju ganska tuffa dom här killarna. Dessutom  en del av dom är ju riktigt smarta, intelligenta”

Så beskriver Greger von Sivers, vd för friskolan Profilskolan i Vällingby, vad som händer när adhd-elever kommer in på skolan.

Han menar att bokstavskombinationsbarn får de ”fina eleverna” att sluta.

Uppdrag Granskning presenterar uppgifterna i sitt reportage i kväll.

Greger von Sivers berättar det hela inför dold kamera.

Uppdrag Gransknings frontfigur Janne Josefsson deltar i reportaget.

Teamet har hittat på falska föräldraidentiteter och sökt till 50 friskolor.

Rektorerna  fick information att eleverna skulle vara tolv år gamla och börja i sjunde  klass, men den ena eleven hade toppbetyg och andre dåliga betyg och  umgicks med fel personer.

27 av 50 skolor har gett den ambitiösa  flickan beskedet att det finns goda möjligheter att komma in, medan  pojken med mindre bra betyg direkt fick avslag vid hälften av skolorna.

Då  UG kontaktade rektorerna för friskolarna och presenterade sig som  journalister svarade bland annat Karin Möller-David, rektor för  Milstensskolan Pysslingen i Täby, på följande sätt:

– Vi tar emot alla elever. Alla som vill får ju börja här. Så länge vi har plats, säger hon enligt Uppdrag Granskning.

När Janne Josefsson konfronterar henne med uppgifterna blir svaret.

–  Jag kan bara säga att hela den här hanteringen är jag väldigt ledsen  över. Jag tycker att det är ett misslyckande. Jag tycker inte att det är  representativt varken för mig eller för den här skolan.

Wallraff är  en journalistisk arbetsmetod där en reporter uppträder inte falsk  identitet för att få material till avslöjanden och reportage.

Den tyske  journalisten och författaren Günter Wallraff har publicerat en mängd  böcker och reportage som bygger på just en sådan arbetsmetod.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonSVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.