Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ukrainska bolaget skapar gratis bildbank från kriget – ska bekämpa Kremls propaganda

Publicerad: 1 mars 2022, 09:39

Kiev-baserade Depositphotos och VistaCreate lanserar gratis bildsamling av realtidskrigsfoton. Tjänsten ska bidra till att bekämpa Kremls propaganda i Ryssland.


Ämnen i artikeln:

UkrainakrigetUkrainaNyheter

Den senaste veckan har sociala medier fyllts med protester och användarna delar i en stigande takt nyheter och sin vilja att bidra med resurser till invarderade Ukraina. Det finns det en växande oro för den desinformation som sprids.

Kremls propagandamaskin trappade upp sitt informationskrig långt innan Rysslands invasion av Ukraina. Den ryska regeringen har också begränsat sina medborgares tillgång till Facebook, hotat att stänga ner oberoende medier och gett medierna order att inte använda ord som ”krig” och ”invasion” för att beskriva situationen. Desinformation och propaganda sprids i landet samtidigt som ukrainska civila dör och bomber faller över civila mål som hem, skolor, barnhem och sjukhus på andra sidan gränsen. 

Nu gör Depositphotos, en innehållsplattform baserad i Kiev som tillhandahåller bildbanker, grafik och videor, sitt för att möta den ryska propagandan. Företaget, som ägs av design- och marknadsföringsföretaget Vista, har släppt en dedikerad bildsamling för att visa vad som händer på plats i Ukraina. Tjänsten är specifikt tänkt att sprida korrekt information bland ryssar.

Depositphotos' fria bildbank har fått namnet ”Say No to War” och innehåller bland annat foton av antikrigsprotester runtom i världen, inklusive i Ryssland. Fotografierna visar också långa köer vid stormarknader och bensinstationer, människor som skyddar sig på tunnelbanestationer och överbelastad trafik på vägarna. Bildsamlingen uppdateras i realtid och är gratis för både globala nyhetsorganisationer och privatpersoner som gör inlägg på sociala medier.

Företaget uppmuntrar också sina kunder i Ryssland att sprida bilderna. Under söndagen mejlade Depositphotos och VistaCreates vicepresident Vadim Nekhai kunderna på söndagskvällen och uppmuntrade dem att som kan hjälpa till att bekämpa felaktig information från Kreml med en lista i fyra punkter.

Titta på nyheter från välrenommerade internationella medier.

Ring vänner och släktingar i Ukraina för att ta reda på situationen i första hand

Sprid endast sanningsenlig information.

Gå ut på gatorna i dina städer med fredliga protester.
Säg ”Nej till krig!” – så högt som möjligt.

”Vi uppmanar er att snälla, blunda inte för vad som pågår! Detta blodiga krig är inte bara ett hot mot Ukrainas frihet, det är ett direkt hot mot yttrandefriheten, ekonomin och rörelsefrihet”,

Depositphotos och VistaCreate har alltid haft en stark kundbas i Ryssland och har många teammedlemmar med rysk nationalitet baserade på sina kontor i Ukraina. Dessa är vänner, kollegor och affärspartners, skriver plattformen i ett uttalande. För att kontrastera mot Putins påstående att han attackerar Ukraina för att skydda ryssar i landet.

 

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Ämnen i artikeln:

UkrainakrigetUkrainaNyheter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.