Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ulf Adelsohn spred felaktighet i direktsändning

Publicerad: 22 mars 2016, 06:49

Paret Adelsohn Liljeroth.

Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons.

UPPDATERAD. Ulf Adelsohn påstod felaktigt att DN och SvD mörkade en Novus-undersökning, Obama och Castro i historisk presskonferens och Apples event döms ut som tråkigt. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Björn af KleenBarack ObamaLena Adelsohn LiljerothAppleStudio EttUlf Adelsohn

Ulf Adelsohn spred felaktighet i direktsändning
I gårdagens Studio Ett i P1 medverkade paret Ulf Adelsohn och Lena Adelsohn Liljeroth för att kommentera sina uttalanden om mediernas mörkläggning. Ulf Adelsohn tog upp ett aktuellt exempel där han ansåg att etablerade medier undlät att rapportera.
– Senast i dag kunde jag konstatera att en stor undersökning av SVT visade att 69 procent stödde regeringens nya flyktingpolitik. Det har inte nämnts i DN eller SvD. Det är ett exempel på att man förtiger det, sa han i Studio Ett.

Problemet var bara det att både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet de facto hade skrivit om Novus-undersökningen – redan dagen innan. Den hade även refererats av de båda kvällstidningarna.

Adelsohns felaktigta påstående korrigerades i direktsändning först senare och inte i direkt samband med intervjun. Det fick många att reagera i sociala medier.

— Caspar Opitz (@casparopitz) 21 mars 2016Klädsamt om ni nämner detta i er sändning @SR_StudioEtt #studioetthttps://t.co/3rugnpo2Hz
— Fredric Karén (@fredrickaren) 21 mars 2016Här är artikeln Ulf Adelsohn påstår att vi aldrig har publicerat: https://t.co/k2ykrPdlLx #SvD #studioett
— Fredrik Strömberg (@stroemberg) March 22, 2016Direktsänd journalistik behöver realtidsresearchers. Eller ngn form av crowdsourcad variant. För att faktakolla uttalanden i direktsändning.
— Ulf Bjereld (@UlfBjereld) 21 mars 2016Lyssna gärna på makarna Adelsohn i @studioett. De lyckas inte ge ett enda exempel på saker som "förtigits" i media. https://t.co/1eZZxtRXmm

Björn af Kleen om uppmärksamheten
I en intervju med Journalisten kommenterar DN:s Björn af Kleen uppståndelsen kring hans reportage "Vreden på Östermalm". Om den stora uppståndelsen säger han:
– Det är klart att man hoppas att om man skriver någonting långt och stort så ska det få genklang, men det var svårt att föreställa sig att det ska väcka så här starka reaktioner. Det är ganska omtumlande. Utmattande. Diskussionerna börjar leva sina egna liv efter ett tag, och känns som att de har väldigt lite att göra med det arbete som man har ägnat sig åt, säger han.

Castro till pressen: Ni ställer för många frågor
Igår höll USA:s president Barack Obama och Kubas president Raúl Castro en historisk gemensam presskonferens. Kubaner uttryckte på måndagen chock efter att ha sett den, rapporterar AP. Orsaken: Han svarade på frågor från journalister, vilket är en ytterst ovanlig händelse.
"Ni ställer för många frågor, jag tycker att frågorna ska riktas till president Obama", sa Castro halvt på skämt, halvt på allvar vid ett tillfälle, samtidigt som han ifrågasatte frågor om politiska fångar.

Karlsten: DDOS-attacken pinsam för medierna

Lördagens it-attack mot en rad svenska mediesajter är inte ett hot mot demokratin. Snarare är de pinsamma för mediebolagen, tycker frilansjournalisten Emanuel Karlsten i en krönika på Breakit.
"Visst var det tråkigt och dumt att medier för en stund inte kunde rapportera om världen från sina sajter, men enskilda tidningar är inte längre enda sättet för människor att få information" skriver han bland annat.

TV4 investerar i sportapp
Sportswik är appen som ska ge alla idrottslag en "proffsliknande rapportering från matcher". Nu tar företaget in 10 miljoner kronor i riskkapital från Bonnier-ägda TV4-gruppen, rapporterar Breakit. Förutom delägarskapet ska TV4 vara med och öka engagemanget för breddidrott.
– Vårt mål är att demokratisera mediebevakningen och låta alla lag oavsett ålder och nivå synas. Det är inte bara Zlatan som gör snygga saker eller har ett härligt segerjubel – det kan även komma från flickor-02, säger grundaren Martin Wiklund till Breakit.

Apples event döms ut som "tråkigt"
Igår höll Apple sitt lanseringsevent där bland annat en ny fyratumstelefon och en ny Ipad presenterades. Men till skillnad mot fornstora dagar var det inte många som imponderades av tillställningen.
"Det tråkigaste i Apples historia" skriver Computerworld i en kommentar. Steve KovachTechinsider menar att Apples lanseringar har blivit allt tråkigare på sistone och att hajpen kring bolaget avtar allt mer.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.