Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ulf Adelsohn uppmanar till SvD-bojkott

Publicerad: 18 december 2007, 13:03

Förre moderatledaren Ulf Adelsohn kritiserar i ett mejl till 30-talet vänner Svenska Dagbladet för regeringens låga opinionstal. Adelsohn uppmanar till köpbojkott av tidningen.


Ulf Adelsohns mejl.

Ulf Adelsohn uppmanar till bojkott mot SvD.

Ulf Adelsohn, tidigare moderatledare och gift med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, har tröttnat på Svenska Dagbladet.

”Jag har gjort ett uppehåll i min prenumeration efter 50 år och lever nu ett bättre liv”, skriver han i ett mejl riktat till SvD. Adelsohn har också kopierat mejlet till 40-talet vänner, bland andra Urban Bäckström på Svenskt Näringsliv, Ingrid Eiken på kulturdepartementet, Peje Emilsson på Kreab, Peter Hjörne på Göteborgs Posten och   radioprofilen Ulf Elfving.

Det som utlöst Adelsohns ilska är ett mejl från Svenskans prenumerationsavdelning som uppmanar honom att ge bort tidningen i julklapp.

Adelsohn inleder sitt fräna svarsmejl med:

”Uteslutet. Svd är en starkt bidragande orsak till regeringens låga opinionstal”.

Sedan kritiserar han i tur och ordning ledarsidan – ”regelmässigt kritiserar regeringen oftast från höger”, debattsidan Brännpunkt – ”bara publicerar negativa artiklar” samt insändarsidan – ”prioriterar regeringskritik”.

Inte heller nyhetsbevakningen finner nåd i den förre moderatledarens ögon:

”En starkt vinklad nyhetsbevakning av mer recenserande än refererande art”, lyder Adelsohns bedömning.

Slutligen uppmanar han sina vänner till att bojkotta Svenska Dagbladet:

”Skulle aldrig falla mig in ge bort tidningen, tvärt om söker jag övertala alla jag träffar att säga upp sin prenumeration.”

PJ Anders Linder, politisk chefredaktör SvD, är inte förvånad över Ulf Adelsohns kritik.

– Adelsohn har framfört sin kritik till mig tidigare, så det hör kommer inte som en överraskning, säger PJ Anders Linder.

Vad tycker du om hans kritik?
– Den är enögd. Jag förstår att han som gammal moderatledare är frustrerad över de låga opinionssiffrorna. Men det är konstigt av Adelsohn att skylla på SvD.

– Vi kan ju inte förvandlas till ett regeringsorgan bara för att vi fått en ny regering.

Så här kommenterar Ulf Adelsohn mejlet för Resume.se:

– Nu är SvD värre än någonsin. Tidningen är mer regeringskritisk än SVT. Ulf Adelsohn har refuserats på såväl Svenskans debattsida Brännpunkt som insändarsidan.

– Jag ville skriva om fastighetsskatten på Brännpunkt, men fick nej. Men när chefredaktören för Flamman fick helsida gick ytterligare en propp.

– Jag skrev också en insändare som kritiserade tidningens rubriksättning, men blev refuserad.

Vad har du ersatt SvD med?
– Jag har DN, som är mycket sakligare. Ledarsidan är mer analyserande.

Bernt Hermele

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.