Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ulf Nilson krönikör på främlingsfientlig tidning

Publicerad: 3 januari 2013, 16:07

Ulf Nilson

Foto: Expressen

I tisdags skrev Ulf Nilson en krönika i Expressen. I dag skrev han sin första i den främlingsfientliga tidningen Dispatch international. Kort därefter gjorde skribenten en pudel. – Jag hade inte riktigt klart för mig vad det var för en jävla publikation, säger Ulf Nilson till TT Spektra.


Ämnen i artikeln:

ExpressenUlf NilsonDispatch International

Ulf Nilson har varit en av Expressens stora profiler i många år och har varit älskad och hatad för sina krönikor. Han kom till tidningen 1963 och som utrikesreporter profilerades han som "världsreportern".

Trots att han sedan länge passerat pensionsåldern har han fortsatt att skriva krönikor för Expressen och inte alltid delat tidningens åsikter.

Men frågan är om han han kan vara kvar på Expressen nu när han börjat skriva för den islamkritiska tidningen Dispatch International, som drivs av journalisten Ingrid Carlqvist och har som programförklaring "att berätta om den verklighet som andra medier helst vill sopa under mattan eller bortförklara".

I huvudsak skriver tidningen om muslimers brottslighet och farlighet. Kort efter Ulf Nilsons krönika låg Dispatch Internationals sajt nere.

Flera medieprofiler reagerar över Ulf Nilson som Dispatch Internationals senaste nyförvärv på Twitter däribland Aftonbladets nyhetskrönikör Oisín Cantwell: "Ulf nilson tar alltså steget fullt ut och blir krönikör på dispatch international."

DN På Stans redaktör Viktor Barth Kron: "Om det här med Ulf Nilsons nya gig stämmer så... det förutspådde jag (typ) redan för två år sedan."

Andra ställer sig frågan om det är möjligt för Ulf Nilson att fortsätta skriva för Expressen. Bland annat Anders Rönmark politisk redaktör på tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda: "Om UN har kontrakt med Dispatch och Expressen samtidigt är det rent ut sagt för jävligt."

I en intervju med TT-Spektra väljer Ulf Nilson att göra en pudel. Han hävdar att han inte känner till vilken värdegrund publikationen står för.

– Det är ett misstag av mig. Jag hade inte riktigt klart för mig vad det var för en jävla publikation, då hade jag inte gjort det, säger han till TT-Spektra.

Enligt Ulf Nilson är det hans roll som frilansare som ligger bakom misstaget:

– Jag fick en förfrågan om jag kunde skriva och som frilans, som man är numera, så tar man alla chanser man får. Men jag menar att det var dumt av mig, jag borde ha undersökt det bättre. Det kommer inte att hända igen, det är allt jag kan säga.

Resumé söker Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.