Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ulf Nilson om rasismkritiken: ”Obegripligt”

Publicerad: 16 december 2010, 10:57

En krönika i Expressen som konstaterade att Sverige befinner sig i krig och att ”pursvenskarna” är på väg att avskaffa sig själva blev onsdagens mest kritiserade. Kraven på bojkott och de våldsamma påhoppen mot Expressen fortsätter idag. ”En artikel jag skrev i Expressen förra tisdagen har gett upphov till bittra kommentarer och – obegripligt nog – beskyllningar för rasism”, skriver Ulf Nilson på SVT Debatt.


Ämnen i artikeln:

ExpressenUlf Nilson

Ulf Nilson. Foto: Expressen.

Den framför andra omdebatterade delen av krönikan som först publicerades i tisdags lyder som följer:

”Faktum är att vi, ja, svenskarna, faktiskt är på väg att avskaffa oss, om än sakta. Obs! att nu raljerar jag inte längre. Sverige har sen länge minskande befolkning, ja, om vi ser till pursvenskar. Varje par föder statistiskt sett färre än två barn, lika med minskning. Våra invandrare, numera omkring 20 procent, av vilka 400 000 muslimer (varav de allra flesta naturligtvis inte är islamister), föder betydligt fler. Det är oundvikligt att det muslimska inflytandet växer.
Kort sagt: vi befinner oss i krig, Sverige liksom alla andra europeiska länder (och naturligtvis "den store satan", USA). Det är ett krig på sparlåga men livsfarligt likafullt.”, skriver Ulf Nilson i sin krönika.

Håkan Holmberg är politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning och visar ingen nåd när han tjurrusar mot Ulf Nilson.

”Tesen att en lömsk fiende genom själva biologin och genetiken för krig mot de ”riktiga” eller ”äkta” svenskarna skulle vara nazistisk, om texten inte vore så korkat formulerad att man måste tveka om Nilsson fullt ut är kapabel att förstå vad hans egna ord betyder.”, skriver Håkan Holmberg på UNT.se

Förutom av Håkan har Ulf fått hätsk kritik bland annat av ETC, TV4:s Ulf Kristoffersson, kollegan på Expressen Ann-Charlotte Marteus, och dessutom har Paul Ronge uppmanat till fullständig bojkott av Expressen.

I dag publiceras en debattartikel på SVT.se där Ulf Nilson i stort sett försvarar sin krönika. Begreppet ”pursvenskar” var ”möjligen dumt” att använda skriver Ulf Nilson. I övrigt menar han sig skriva rena fakta och självklarheter och menar att alla som har god vilja torde förstått det.

”De flesta som läste min artikel med en smula god vilja förstod säkert att budskapet var att vi lever i en tid då en – i Sveriges fall – mycket snabb omvandling tämligen självklart leder till konflikter.”, skriver Ulf Nilsson.

Expressen chefredaktör Thomas Mattsson har varit på semester och är nyss hemkommen. Han har lovat att kommentera Ulf Nilsons krönika närmare när han hunnit orientera sig.

Thomas Mattssons tilfällige ersättare Per-Anders Broberg har konstaterat att han inte behöver hålla med Ulf Nilsons åsikter för att publicera dem.

Ove Gustafsson

Ämnen i artikeln:

ExpressenUlf Nilson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.