Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ulf Nilsons Expressen-krönika JK-anmäls

Publicerad: 17 december 2010, 07:39

Ulf Nilsons Expressen-krönika om att Sverige befinner sig i krig och att ”pursvenskarna” är på väg att avskaffa sig själva har JK-anmälts för hets mot folkgrupp.


Ämnen i artikeln:

ExpressenUlf Nilson

Ulf Nilson. Foto: Expressen.

Krönikan som publicerades i tisdags har anklagats för att vara rasistisk – kritikstormen har varit massiv.

Så här skriver Ulf Nilson bland annat i krönikan:

”Faktum är att vi, ja, svenskarna, faktiskt är på väg att avskaffa oss, om än sakta. Obs! att nu raljerar jag inte längre. Sverige har sen länge minskande befolkning, ja, om vi ser till pursvenskar. Varje par föder statistiskt sett färre än två barn, lika med minskning. Våra invandrare, numera omkring 20 procent, av vilka 400 000 muslimer (varav de allra flesta naturligtvis inte är islamister), föder betydligt fler. Det är oundvikligt att det muslimska inflytandet växer.
Kort sagt: vi befinner oss i krig, Sverige liksom alla andra europeiska länder (och naturligtvis "den store satan", USA). Det är ett krig på sparlåga men livsfarligt likafullt.”, skriver Ulf Nilson i sin krönika”.

Nu har krönikan lett till fyra JK-anmälningar om hets mot folkgrupp, skriver Dagens Nyheter. JK, som utreder tryckfrihetsbrott, ska omedelbart utreda ärendet, skriver DN.

Ulf Nilsson har förklarat att det ”möjligen var dumt” att använda ordet pursvenskar, men i övrigt förstår han inte kritiken och rasismanklagelserna.

”De flesta som läste min artikel med en smula god vilja förstod säkert att budskapet var att vi lever i en tid då en – i Sveriges fall – mycket snabb omvandling tämligen självklart leder till konflikter.”, skrev Ulf Nilsson på SVT Debatt i går.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har ännu inte kommenterat krönikan efter sin utlandsvistelse.

Ställföreträdande ansvarig utgivare Per-Anders Broberg har sagt att han inte behöver hålla med Ulf Nilsons åsikter för att publicera dem.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

ExpressenUlf Nilson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.