Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ullmans Assange-uppdrag växer

Publicerad: 30 maj 2012, 09:20

Hartald Ullman och hans kund Julian Assange.

Foto: Pressbild och Scanpix.

Wikileaks-grundaren Julian Assange utlämnas från Storbritannien till Sverige. Här är han misstänkt för två fall av sexuellt ofredande, en våldtäkt och ett fall av olaga tvång. Kort efter att anklagelserna blev kända anlitade Assange den svenske s-märkta pr-konsulten Harald Ullman. Ett kontroversiellt uppdrag som inneburit både kundtapp och stark kritik från branschkollegor och som nu blir aktuellt igen.


Ämnen i artikeln:

Harald UllmanJulian Assange

Hur påverkar beslutet  ert uppdrag för Julian Assange?
– Vi kommenterar inte vårt arbetssätt, men det är klart att en del i det här jobbet innebär att att hantera och hålla reda på förfrågningarna från media som nu kommer att öka, säger Harald Ullman till Resume.se.

Att ta det här uppdraget var inte helt okontroversiellt och nu åker det upp på tapeten igen – står du fast vid skälen som gjorde att du tog det?
– Ja. Det finns tre anledningar till det här uppdraget. Till att börja det är det ett plus för en liten pr-byrå att en världkändis väljer oss. Sen vill jag göra det som är rätt och riktigt. Jag tror att Assange är oskyldig och det känns bra att hjälpa honom.  För det tredje tycker jag att det svenska rättsystemet har hanterat det här ärendet väldigt konstigt från början.

Vad är din åsikt om utlämningsbeslutet?
– Jag har ingen anledning att ha en åsikt om det.

Vilken sorts kontakt har du med Julian Assange?
– Jag vill inte kommentera vårt arbetssätt, men självklart har vi kontakt.

I förra veckan kom uppgifter i Aftonbladet om att Harald Ullman och gruppen kring honom  arbetar för att skapa ett nätverk av kända svenska profiler som skall opionionsbilda för Assanges räkning. Harald Ullman vill inte kommentera det, men enligt tidigare intervjuer i andra medier har det framhållits att nätverkets syfte skulle vara att i första hand driva frågan om att Assange inte skall utlämnas till USA.

Tror du att det finns en risk att Assange utlämnas till USA?
–  Jag har bra kontakter inom politiken och har genom dem förstått att det finns två uppfattningar står mot varandra. Dels vore det principiellt  och politiskt omöjligt att utelämna Assange men samtidigt har Sverige numera en ganska lång historia av att gå USAs ärenden. Så jag tror att Assanges rädsla är befogad.

Ingår det i ditt uppdrag att lobba mot de här kontakter?
– Jag kommenterar inte vårt arbetssätt. Men det juridiska systemet hanteras av  Assanges advokater.

Fredrik Hazén

Ämnen i artikeln:

Harald UllmanJulian Assange

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.