Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Undersökning: 4 av 10 journalister utsatta för näthat

Publicerad: 26 februari 2013, 07:50

44 procent av journalisterna i Cisions undersökning har fått nedsättande kommentarer, hot eller blivit påhoppade på nätet. Kvinnor drabbas oftare än män.


Ämnen i artikeln:

Cision

515 journalister har svarat på Cisions enkätundersökning som genomfördes i mitten av februari. 46 procent av kvinnorna och 42 procent av männen säger sig ha blivit utsatta för olika former av näthat.  

Den vanligaste typen av näthat är "nedsättande personliga kommentarer/personangrepp". Sexistiska påhopp är vanligare mot kvinnliga journalister än mot deras manliga kollegor medan männen oftare utsätts för hot.

7 procent av journalisterna säger sig ha blivit utsatta för rasistiska kommentarer.  Fler än hälften av de svarande journalisterna tror att näthatet kommer att tillta i framtiden.  
– Att nästan varannan journalist fått utstå trakasserier online gör en nedstämd. Det är ytterst få av oss som skulle acceptera att bli hotade och trakasserade på våra arbetsplatser. Bland journalister verkar det tyvärr ha blivit en del av vardagen. Vad som gör det än värre är att bara en av 20 journalister i undersökningen tror att det kommer bli bättre, säger Alexander Mason sälj- och marknadsdirektör på Cision i ett pressmeddelande.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Cision

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.