Media
Undersökning – Google krossar allt
Publicerad: 26 juni 2013, 12:10
Foto: Pressbild.
9 av 10 svenskar använder Google då man är i behov av en produkt eller en tjänst. Det visar Getupdateds årliga undersökning av internetanvändarna i Sverige. Getupdated räknar inte med att NSA:s övervakningsskandal får några märkbara effekter på användarbeteendet: – Jag tror inte att nyhetsflödet om detta kommer att påverka användandet av Google i större utsträckning, det kommer att vara knappt mätbart, säger Getupdateds expert Sara Sigge.
KB
Karl-Johan Byttner
USA jagar visselblåsaren Edward Snowden med blåslampa efter att han har läckt konfidentiella uppgifter om NSA:s övervakningsmetoder, där det bland annat framgår att Google delar data från hela världen till myndigheten.
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.SvD-krönikören Sam Sundberg har exempelvis i Farväl nätjättar, det här håller inte längre berättat hur han tänker sluta använda stora digitala bolag som Google.
Getupdated, som har kartlagt det svenska internetanvändandet, räknar ändå kallt med att Sam Sundberg tillhör ett av undantagen – hela 86 procent använder i första hand en sökmotor när man är i behov av en vara eller tjänst, varav 96,5 procent använder Google som förstahandsval.
2013 använde 86,4 procent i första hand sökmotorer på nätet för att leta efter en vara eller en tjänst, 84,9 procent 2012 och 80,8 procent år 2011.
Undersökningen är visserligen utförd innan NSA-skandalen briserade, men Sara Sigge är övertygad om att det inte dröjer länge förrän skandalen har blåst över och att den får en knappt mätbar effekt på svenskarnas internetvanor:
– Många anser nog att de inte har något att dölja och oroar sig därmed inte för den amerikanska underrättelsetjänsten, säger Sara Sigge.
Getupdateds undersökning visar att endast 6 procent av svenskarna föredrar att använda katalogtjänster på nätet såsom hitta.se eller eniro.se då man söker efter sitt nästa köp.
Tryckta telefonkataloger ligger på 5 procent. Övriga väljer andra sökvägar eller kan inte uppge något svar.
Det kan visserligen vara av intresse att hamna högt upp i söklistan, men 43 procent uppger att det är av större betydelse om annonstexten är tilltalande:
– Det är därför extremt viktigt att arbeta löpande med sina Adwordskampanjer och ständigt förbättra budskapet, säger Sara Sigge.
Undersökningen visar också att oavsett ålderskategori är Google fullständigt dominant – kanske inte helt oväntat med tanke på de övriga resultaten.
84 procent av alla 15-24-åringar använder Google i första hand för att söka efter en vara eller en tjänst, medan 82 procent av alla 56-80-åringar gör det. 61 procent använder också en sökmotor då man exempelvis letar efter en hantverkare, medan 16 procent använder katalogtjänster för att hitta en tandläkare.
Smarta telefoner har också gjort ett stort intåg i våra liv. 4 av 10 svenskar använder mobilen för att söka efter en vara eller en tjänst. Google och andra sökmotorer dominerar även här. 72 procent av svenskarna använder en sökmotor, medan 17 procent söker via en sökmotorapplikation.
Sara Sigge tror att den generation som växer upp idag inte tar så hårt på att vänner och andra ser vad man håller på med på nätet::
– Det kommer alltid finnas personer som vill agera samhällskritiskt och Sam Sundberg är ett exempel på det. Vårt internetanvändande är dock under ständig mognad och vi kommer att bli bättre på att skapa mer regisserade bilder av oss själva och företag på nätet, säger Sara Sigge.
Om undersökningen:
Getupdated har genomfört sin undersökning i 11 år.
4 500 personer har svarat på 55 frågor