Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ungdomar litar inte på sociala medier

Publicerad: 3 december 2015, 09:01

Foto: Colourbox

Bara en av fem svenska 18-åringar litar på information i sociala medier, visar en ny rapport från MSB.


Ämnen i artikeln:

TwitterMSBTVFacebookSociala medierPoddar

Tv, Facebook och dagstidningar är de vanligaste informationskanalerna för landets 18-åringar. I stort sett samtliga (99 %) tar en vanlig vecka del av nyheter via dessa kanaler, visar Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) årliga undersökning bland landets 18-åringar.

68 procent får information via Facebook, medan bara knappt tre av tio hämtar den via Instagram och knappt en av fyra via Twitter. Endast en av fem ungdomar litar på infon de får via de sociala medierna, poddar, och bloggar via internet.

Glädjande för vissa delar av mediebranschen är att ungdomarna säger sig ha störst förtroende för bland annat tv och radio. Föräldrarna och myndigheter är också stora informationskällor för ungdomarna. Däremot har de lägre förtroende för dagstidningar. Sex av tio anser att de själva kan genomskåda falsk information.

– I en tid med allt mer desinformation i olika kanaler är det bra att landets 18-åringar är medvetna om att uppgifter i sociala medier ofta behöver kontrolleras, säger MSB:s generaldirektör Helena Lindberg, i en kommentar.

Undersökningen baseras på 4613 intervjuer.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.