Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Unicef: ”Det är väldigt olyckligt”

Publicerad: 9 november 2012, 10:19

Katrin Zytomierska spred Unicefs budskap på sin blogg. Nu höjs kritiska röster mot att hjälporganisationen använder bloggaren för att få in underskrifter till sin kampanj. – Det är väldigt olyckligt om någon uppfattar det som ett samarbete, säger Unicefs informationschef Petra Hallebrant till Resumé.


Ämnen i artikeln:

UnicefKatrin Zytomierska

I går räckte Unicef över en namnlista med drygt 21 000 underskrifter  till barnminister Maria Larsson. Den senaste veckan har Unicef samlat in  signaturer, telefonnummer och sms för en kampanj till stöd för barn som  lever i utanförskap.

På sin hemsida kunde privatpersoner och bloggare dela med sig av  budskapet i kampanjen. En av de som hakade på möjligheten var Katrin  Zytomierska.

Sedan i måndags har bloggaren varit föremål för massiv kritik efter sitt  raljanta blogginlägg om Sats annons som många menar var ren mobbning av  kvinna i annonsen.

Nu kritiseras Unicef för att de låter sig sammankopplas med Katrin  Zytomierska. På Twitter anklagas hjälporganisationen för hyckleri och  vissa menar att Unicef gett Katrin Zytomierska pengar för att sprida  deras budskap.

En av kritikerna skriver till Unicef på Twitter:

"Tråkigt att en organisation som ska stå på de utsattas sida lyfter fram en person som så uppenbart mobbar."

I måndags tackade Unicef Katrin Zytomierska för att hon spridit Unicefs budskap.

"KatrinZ uppmanar på sin blogg: "Jag har skrivit under på unicef.se/utanfor Gör det du också!".

Tacket kom samma dag som Katrin Zytomierska skrev sin text om Sats reklam och mötte snabbt reaktioner på Twitter:

"Inte så mycket att reklama för att Katrin Z skrivit på. Då hon byggt hela sin karriär på att mobba"

Unicef motiverar Katrin Zytomierskas spridning av Unicefs budskap på följande sätt:

"Vi tycker ändå att det relevant då hon har en bred läsekrets som blir  uppmärksammade på kampanjen mot utanförskap.", skriver organisationen på  Twitter.

Unicefs informationschef Petra Hallebrant tycker att det är olyckligt  att många uppfattar det som att organisationen och Katrin Zytomierska  har ett formellt samarbete.

– Vi har aldrig samarbetat med Katrin Zytomierska, vi har aldrig haft  direktkontakt med henne. Hon har tagit del av bloggmaterialet från vår  hemsida och spridit det. Det är väldigt olyckligt om någon uppfattar det  som ett samarbete eller att vi skulle ge henne pengar för att sprida  vårt budskap.

Tycker du att hennes blogginlägg överenstämmer med de värden som Unicef står för?
– Det vill jag inte gå in på, det får stå för henne.

Ni motiverar relevansen i spridningen från Katrin Zytiomierska blogg med  att hon "har en bred läsekrets". Varför är det en tillräcklig  motivering?
– Ju fler som är med och bidrar till kampanjen desto bättre. Vi  sympatiserar inte med andra enskilda blogginlägg. När ett visst  blogginlägg utrycker sig kränkande och samtidigt sprider våra budskap är  det bara beklagligt.

Men ni använder ju även Katrin Zytomierska som budbärare genom att tacka  henne och länka till hennes blogg för att driva in trafik till ert  budskap?
– Vi tackar alla våra bloggare och kan inte ta ställning till det övriga material som skrivs på deras bloggar.

Ert tack kom i måndags samma dag som hennes inlägg om Sats?
– Om du går in på vårt twitterflöde så ser du att vi har tackat väldigt många bloggare.

Hur har ni kritiserats för att Katrin sprider ert budskap?
– Det rör sig om ett fåtal inlägg på Twitter och på vår Facebooksida.

Hur kan det här ha skadat Unicefs anseende?
– Vi för ständigt diskussioner kring hur vi ska involvera andra i våra  kampanjer. I synnerhet när det handlar om bloggosfären. Vi betalar  aldrig en privatperson för att blogga om oss, det handlar om deras  engagemang.

Hur hade ni agerat i en situation där ert blogginlägg kopplas samman med hennes blogginlägg om Sats?
– Det hade vi tagit ställning till då. Det hade blivit en diskussion och  förmodligen hade vi blivit tvugna att ta kontakt med henne.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

UnicefKatrin Zytomierska

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.