Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

UNT:s chefredaktör kritiseras för publiceringen

Publicerad: 19 januari 2012, 09:22

Hanna Stjärne, chefredaktör UNT.

Foto: Anna Pernilla E. Olofsson Hjort.

UNT:s chefredaktör Hanna Stjärne har fått ta emot kritik från läsarna sedan det visat sin att nyheten om den ”övergivna” innebandypojken byggde på ett missförstånd.


Ämnen i artikeln:

UNTHanna Stjärne

UNT var första tidning att berätta om den innabandypojke som uppgavs ha blivit övergiven av sin pappa efter en innebandyturnering i Uppsala eftersom "han spelat för dåligt".

Storyn blev en riksnyhet och den påstådda händelsen togs som en sanning och diskuterades livligt i morgonsoffor och dylikt, trots att uppgifterna bara kom från en källa.

I går kom beskedet att det hela var ett missförstånd. Pappan åkte aldrig ifrån pojken. Det hävdar åklagaren Lena Jansson som meddelade att utredningen läggs ner.

UNT:s chefredaktör Hanna Stjärne fick i går örsvara publiceringen efyer kritiska läsarreaktioner.

"Den som berättade historien, Conny Eriksson, är en känd person för UNT-sporten som ledare i en av Uppsalas största klubbar, Sirius. Han tjänade inget på att berätta, han var ett ögonvittne som hade försökt hjälpa till. Han var en förstahandskälla som upprepade sin berättelse i intervjuer med många medier, skriver Hanna Stjärne på UNT.se och fortsätter:

”Under den gångna veckan har vår sportredaktion varit i kontakt med Conny Eriksson upprepade gånger. Han har hela tiden hållit fast vid sin historia, i detalj, och har gjort det även på onsdagen efter att polisutredningen har blivit klar".

KRitik i form av "kolla aldrig en bra story” har kommit från läsarna. Men Hanna Stjärne menar att man gjorde allt man kunde.

”På olika sätt har vi under veckan försökt få mer information om vad som har hänt. På en del punkter står ord fortfarande mot ord, till exempel kring det uttalande som har upprört läsarna, att pappan ska ha sagt att den gråtande sonen kunde gå hem eftersom han "spelat för dåligt". Den frågan går inte heller polisutredningen in på. En läxa som vi, och alla andra som har rapporterat om händelsen, kan lära oss är att vara tydligare med hur vi anger källor. I början av rapporteringen kunde vi till exempel framhållit att den baserades på en källa. Det är en tydlighet som inte bara är intressant för medier som UNT utan också i diskussionen på nätet, på bloggar och i andra forum", skriver Hanna Stjärne till läsarna.

TV4:s Nyhetsmorgon gjorde som många andra medier och utgick från att nyheten var sann. Där diskuterades händelsen flitigt. Men där ser man ingen anledning till självrannsakan.

– Historien om innebandypojken var svårbedömd. Vår reporter träffade tränaren som påstod att pojken blivit lämnad av sin pappa. Det fanns ingen anledning att ifrågasätta hans historia, han verkade trovärdig. I Nyhetsmorgon följde vi sedan upp händelsen genom ett samtal mellan Riksidrottsförbundet och Rädda barnen och det samtalet handlade mer om idrottsföräldrars press på sina barn, än det aktuella fallet. Den diskussionen tycker jag fortfarande är relevant och viktig – oavsett vad som egentligen hände med innebandypojken, säger Mia Lindqvist, programchef för TV4:s Nyhetsbolaget, till Resume.se och fortsätter:

– I efterhand kan jag fundera på om vi borde ha undersökt berättelsen mer noggrant, men som sagt, det fanns ingen anledning att misstro tränaren och jag har fortfarande svårt att tro att han medvetet försökte vilseleda någon. Det verkar snarare röra sig om en rad missförstånd.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

UNTHanna Stjärne

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.