Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

UNT:s jackpott – recenserar Milleniumboken före alla

Publicerad: 26 augusti 2015, 12:50

Skärmdump på UNT.se.

Vid midnatt släpps officiellt den fjärde boken i Millenum-serien. Trots stränga embargon har UNT lyckats komma över ett exempelar. Den recenseras nu i realtid.


Ämnen i artikeln:

Upsala Nya TidningNorstedtsUNTDavid LagercrantzMillennium-trilogin

När UNT:s kulturchef Kristina Lindquist var på väg till jobbet i morse sprang hon på en riktig jackpott. I en av Pressbyråns butiker på Centralstationen i Stockholm stod flera exemplar av David Lagercrantz millenuimbok till salu. Trots att boken inte får börja säljas förrän i natt.

Utan problem köpte hon ett exemplar och tog med till jobbet, vilket tidningen har rapporterat på sin sajt. Det hela handlade om ett misstag, och boken plockades kort efter bort från butiken.

Nu har UNT valt att dra igång en realtidsrecension av boken. Litteraturkritikern Tim Andersson sitter och sträckläser den samtidigt som läsarna kontinuerligt uppdateras om vad han tycker. Senare ikväll lovar tidningen att publicera en fullständig recension, samtidigt som andra medier tvingas vänta till i natt på grund av embargon från förlaget.

Nöjesredaktören Jens Pettersson berättar för Resumé om hur de resonerade:
– Jag kom in lite sent. Då låg redan boken på en kollegas skrivbord. Så jag frågade "Men den ska inte släppas förrän vid midnattt? Är vi de enda som fått den?". De har skickat den till några men mot embargo. Vi insåg att det här är en väldsnyhet så det var bara att rulla igång maskineriet, säger han.

Har ni fått några påtryckningar från Nordstedts?
– Nej, så vitt jag vet har de inte hört av sig.

Hur tänker ni kring den anställde som gjorde den här missen?
– Vi hoppas att den inte hamnar i kläm för det här. Det vore olyckligt. Men alla är mänskliga och saker kan gå fel. Det förstår förhoppningsvis även Nordstedts.

För recensenten Tim Andersson är det några bråda timmar nu under eftermiddagen när han ska läsa boken, avge liverapporter och skriva en recension innan den samlade världspressen kan sätta tänderna i den.
– Han får jobba under andra premisser är vad han är vad vid. Vi skickar in en reporter som frågar hur den är och uppdaterar i relatid. Det har så vitt jag vet aldrig gjorts tidigare i Mediesverige.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.