Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppåt för Bonnier

Publicerad: 6 februari 2014, 08:40

Bonnier-huset i Stockholm.

Foto: Björn Elgstrand.

UPPDATERAD Det ljusnar för Bonnier AB – mediekoncernens rörelseresultat hamnade över 1 miljard kronor 2013. Men omsättningen backade med 8,5 procent till 26,7 miljarder kronor.


Nettoomsättningen sjönk dock rejält och gick från cirka 29,2 miljarder kronor till nära 26,7 miljarder kronor. Det vill säga en minskning med cirka 3,5 miljarder kronor eller en nedgång med cirka 8,5 procent.

Minskningen har framförallt att göra med avyttringar och strukturförändringar.

Bonniers resultat före skatt gick från drygt 200 miljoner kronor minus till strax över 1,7 miljarder kronor, vilket framförallt hade att göra med resultateffekter från samgåendet mellan SF Bio och Finnkino.

– Under 2013 låg fokus på förbättrad lönsamhet, vilket också uppnåddes. Som väntat såg vi en kraftig nedgång för printannonsering, säger Göran Öhrn, finansdirektör och tillförordnad vd på Bonnier-koncernen i en kommentar.

Han menar att det av just den anledning är glädjande att tre printtunga affärsområden, News Sweden, Magazines och Business to Business, alla gör ett starkt år och når ett resultat före räntor, skatt och nedskrivningar, EBITA, på 662 miljoner kronor.

Göran Öhrn konstaterar också att TV4 gör ett mycket starkt år på broadcastingsidan, man att man ser stora utmaningar i betal-tv-verksamheten och då framförallt utanför Sverige.  

Här är ett exempel Finland där en svag ekonomisk utveckling och krympande annonsmarknad pressar MTV:s resultat.

SF Bio gick med Ratos-ägda Finnkino under våren, vilket enligt Bonniers rapport stärkte den finansiella ställningen.

– Vår finansiella ställning, med en tillgänglig likviditet på 8,2 Mdr kr, ger ett betydande manöverutrymme för framtiden, säger Göran Öhrn i en kommentar.

Books Nordics omsättning steg med 68 miljoner kronor till 217 miljoner kronor och här det framförallt den svenska verksamheten som drar, medan de finska förlagen har det mer kämpigt.

Books International minskade sin försäljning mycket på grund av nedgången på den tyska bokmarknaden och EBITA sjönk med 29 miljoner kronor till 185 miljoner kronor. Den brittiska bokverksamheten i Bonnier Publishing lyckas dock växa och förbättra lönsamheten.

Den totala omsättningen för Broadcasting sjönk, men Ebita steg med 20
miljoner kronor till 406 miljoner kronor – här nådde TV4 ett gott resultat efter starkt annonsförsäljning och fortsatt utveckling av sin kanal- och rättighetsportfölj.

Betal-tv-verksamheten Cmore har det kämpigt utanför Sverige, medan MTV i Finland har genomfört stora kostnadsminskningar under året.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.