måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppdrag Granskning efter kritik om tamt inslag: ”Skatteverket var en bomb”

Publicerad: 7 april 2016, 13:44

Foto: Skärmdump

Fredrik Laurin utlovade i en intervju med Resumé ”blytunga grejer” från Panamadokumenten när inslaget skulle sändas på onsdagskvällen. Men Uppdrag Granskning får kritik för att ha byggt upp förväntningar som aldrig uppfylldes. Nu svarar Fredrik Laurin på kritiken.


MF

Mårten Färlin


Nyheten om att Nordea hjälper rika med Offshore-lösningar kom redan i söndags. Och under onsdagsmorgonen avslöjades att Skatteverkets högsta chefer hade varnat kompisen Frank Belfrage om att han hade en granskning i hälarna.

Många av tittarna förväntade sig dock att någon av de större nyheterna skulle sparas till sändningen under onsdagskvällen, men tyckte inte att inslaget levererade, bland annat Niklas Svensson, politikerreporter på Expressen:

— Niklas Svensson (@niklassvensson) 6 april 2016Förväntningarna på kvällens @granskning var enorma. Men nu verkar det som att allt i kvällens sändning redan släppts?!

Uppdrag Gransknings Fredrik Laurin sa tidigare i veckan till Resumé att det ”kommer blytunga grejer” i sändningen. Och det står han fast vid.

– Jag tror inte att folk har tänkt efter i sin kritik, för vad vi visar är ju att inte bara makthavare som Frank Belfrage väljer att placera pengar utomlands, utan också att det politiska systemet har skapat ett amnestisystem där han inte blir anmäld till Ekobrottsmyndigheten. Han beläggs inte heller med någon straffskatt, vilket hade hänt för vilken kioskföreståndare som helst som hade gjort samma sak, säger Fredrik Laurin.

Han menar att det man visade var en bomb.

– Vi visar att det inte är en enskild makthavare som gör det här, utan även att före detta statssekreterare väljer att i sina nuvarande positioner tipsa en kompis som Frank Belfrage om att han ska granskas. De bryter därmed mot grundlagen, enligt statsvetaren Bo Rothstein som nu uttalat sig, och en serie av policys på Skatteverket. Det här är ett allvarligt systemfel. Om det inte är en bomb så vet jag inte vad en bomb är, säger han.

Inslaget har även fått positiva reaktioner, till exempel från Aftonbladetjournalisten Fredrik Virtanen.

— Fredrik Virtanen (@fvirtanen) 6 april 2016Formidabelt - formidabelt - #UG från Island. Rena Lars von Trier. Fast på riktigt. Världsklass.

– Jag tycker att jobbet är värt all beröm det kan får när så många journalister världen kan jobba tillsammans med en så viktig historia som den här, säger Fredrik Laurin.

Kommer ni ut med ännu fler avslöjanden?

– Om Ekobrottsmyndigheten ska jobba med offshorebolag efter det här så är deras beslut. Vi är journalister, inte poliser, och det finns inget allmänintresse i att spika upp 500 oresearchade namn på kyrkporten för alla att beskåda. Det är skillnaden på journalister och tex Julian Assange som lade ut hela diplocmatic cables med alla namn på internet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev