Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppdrag granskning granskar Stampen

Publicerad: 15 april 2015, 07:57

Peter Hjörne.

Foto: Anna-Lena Lundqvist.

UPPDATERAD Stampen har stått för den största förlusten i svensk tidningshistoria. Samtidigt har ägarna plockat ut gigantiska belopp i utdelning och koncerncheferna kammat hem stora bonusar. Onsdagens Uppdrag granskning tittar närmare på den krisdrabbade koncernen.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningPeter HjörneSVTStampen

Resumé har i många artiklar granskat Stampen och dess storägare Peter Hjörne. Stampen har haft en förlust på över en miljard under de senaste två åren. Nu tar även Uppdrag granskning ett grepp på Stampen.

För tio år sedan köpte Hjörne och koncernchefen Tomas Brunegård tidningar och sajter vilket ledde till en miljardskuld. Det ledde till stora nedskärningar samtidigt som 265 miljoner plockades ut i aktieutdelning mellan 2005 och 2013.

– Vi har kritiserats för de här aktieutdelningarna och det kan jag förstå därför nominellt sett är det stora belopp. Jag tycker att man får se detta i relation till andra investeringar. Aktieägare i ett medieföretag ska egentligen inte behöva hålla till godo med mindre än vad marknaden i övrigt ger, säger Peter Hjörne till Uppdrag granskning.

Stampens koncernchef Martin Alsander tycker att mycket kunde ha gjorts annorlunda med facit i hand.

– Jag förstår att man kan reagera på den bild som målas upp. Jag vill understryka att det är en historisk bild som ges och vi har gjort stora förändringar det senaste året. Det uppdrag som den nya styrelsen och koncernledningen fått har handlat om att stärka koncernens finansiella ställning och därmed skapa en grund för fortsatta satsningar, inte minst på journalistiken, säger han till Resumé och fortsätter:

– Gamla misstag har åtgärdats i den storstädning som vi gjort det senaste året.

Programmet sänds under onsdagskvällen i SVT.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.