Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppdrag Granskning: ”Kommer ett blytungt svenskt avslöjande”

Publicerad: 4 april 2016, 10:28

Foto: Bengt O Nordin/SVT

Uppdrag Gransknings Fredrik Laurin berättar för Resumé om arbetet med Panamadokumenten – och avslöjar att en stor svensk skandal kommer att uppdagas i onsdagens avsnitt.


Ämnen i artikeln:

PanamadokumentenFredrik Laurin

400 journalister från 80 länder har de senaste 12 månaderna gått igenom 11,5 miljoner dokument som avslöjar hur advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama har hjälpt kändisar, politiker och företag att gömma stora pengar i skatteparadis.

En av journalisterna var Uppdrag Gransknings Fredrik Laurin som berättar att benämningen ”Historiens största läcka” inte är något ”hittepå”

– Det är mätt i terabyte. Men samtidigt, vad är stort? Var Watergate större? Jag låter frågetecknet stå kvar där (skratt), säger han och berättar att materialet är större än två terabyte.

Det var redan för ett år sedan som tyska Süddeutsche Zeitung fick krypterade dokument från advokatbyrån skickat från en anonym källa. Från att vara en liten mängd material, fortsatte mer att rulla in tills det visade sig handla om 214 000 företag, under 40 år, med miljontals mejl, bilder och filer. Tidningen insåg att de inte kunde hantera materialet ensamma och kontaktade därför ICIJ - Consortium of Investigative Journalists – som är ett internationellt nätverk för grävande journalister.

– De kallade oss till ett möte med omkring 100 personer, varefter vi gick igenom materialet: vad vi hade so far, vad det indikerade, vem som skulle ansvara för vad och vad som krävdes av alla inblandade, till exempel hantering av kryptering, berättar Fredrik Laurin.

Journalisterna delades upp i grupper, till exempel en som ansvarade för Putin, en för sportstjärnor och en för nordiska länder. Snart startades en plattform där allt arbete kommunicerades och diskuterades.

– Arbetet har varit mycket utmanande, i och med den förskräckligt stora mängden data och antalet inblandande i arbetet. Alla kommer från helt olika kulturer och ska komma överens om att hålla tyst och att släppa materialet på samma tidpunkt, och det är inte lätt. Men å andra sidan har man varit omgiven av otroligt många som är väldigt duktiga på ”data mining”.

Det var på plattformen, som fick namnet ”The Panama Papers – Politicians, Criminals and the Rogue Industry That Hides Their Cash”, som materialet publicerades samtidigt. Men allt är inte ute än. Onsdagens avsnitt av Uppdrag Granskning kommer att innebära ett nytt stort avslöjande, enligt Fredrik Laurin.

– Då kommer blytunga grejer. Det är svenskt och relaterat till makthavarnas ansvar för att man gör något åt att det här händer, säger han och syftar till det utbredda problemet med skatteparadis.

Det rör alltså en svensk politiker?

– Jag säger bara så mycket i dag.

Hur viktigt är det att den här typen av gräv görs?

– Mediernas utmaning är att man är nationella, men lever i en globaliserad värld. Det gör att man sällan klarar av att bevaka storföretag som Ikea eller utvecklingen i EU som faktiskt påverkar Sverige väldigt mycket. Vi har ”korrar” där nere, men vi gräver inte. Det här är ett sätt för oss att ta oss an globala fenomen som verkligen påverkar svenska allmänheten.

Tror du att era avslöjanden kan leda till någon förändring?

– Ja, för det här är såpass stort. Men 90 procent av alla Offshore-bolag ligger i British Virgin Islands som David Cameron bestämmer över, och han verkar tyvärr inte ha något intresse för att rensa upp . Just den här problematiken korsar allmänhetens och maktens intressen, och därför händer sällan något.

Mårten Färlin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.