Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppdrag Granskning kritiserar mediernas Virtanen-rapportering

Publicerad: 30 maj 2018, 05:45

Fredrik Virtanen.

Kritik mot flera medier för deras rapportering om Fredrik Virtanen under #metoo, Camilla Kvartoft nobbade drömlön på TV4 och två journalister mördade. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

#MeTooFredrik VirtanenCissi Wallin

Uppdrag Granskning kritiserar mediernas Virtanen-rapportering
I kväll sänds Uppdrag Granskning om fallet Cissi Wallin/Fredrik Virtanen och #metoo. Men redan nu finns programmet på SVT Play. Uppdrag Granskning pekar på flera tveksamheter i mediernas rapportering av fallet, bland annat SvD:s artikel om att 12 kvinnor riktar anklagelser mot Virtanen. I artikeln redogörs endast sex vittnesmål.
– Vi har pratat med tolv kvinnor, vi har redogjort för det i ingressen, i rubriken. Det är inte helt nödvändigt tyckte vi då att varje enskilt fall ska listas upp, säger Fredric Karén, Svenska Dagbladets chefredaktör och ansvarige utgivare till SVT.

Uppdrag Granskning har också gått till botten med en chattkonversation där Virtanen enligt medieuppgifter ska ha frågat om sex till en minderårig i utbyte mot en praktikplats.

Trots att programmet ännu inte har sänts linjärt har det väckt mycket reaktioner i sociala medier.

Camilla Kvartoft nobbar drömlön på TV4

Leif GW Perssons radarpartner från "Veckans Brott" – Camilla Kvartoft – tackar nej till en årslön på runt två miljoner kronor på TV4. Det uppger GW Persson för Expressen. Men Kvartoft vill inte lämna SVT.
– Med tanke på att hon redan har blivit erbjuden dubbelt så mycket i lön så tror jag inte att hon kommer göra det. Hon är för rädd, säger han till tidningen.

Camilla Kvartoft bekräftar att hon fört diskussioner med Fyran, men tonar hur mycket mer i lön hon skulle kunna få.
– Det är klart att det har varit mycket lockande att följa med Leif till fyran och det är jättekul att han har velat ha med mig. Men jag tänkt över det här och landat i att stanna på SVT. Efter mycket övervägande, det var inget lätt beslut. Anledningen att jag stannar är att jag har erbjudits flera journalistiska utmaningar på SVT, inte minst nu så jobbar jag med partiledarutfrågningarna, säger hon till Expressen.

Rysk journalist mördad i Ukraina...
Den ryske, regimkritiske journalisten Arkadij Babtjenko hittades skjuten till döds vid sitt hem i Kiev i går. Han har tidigare uttryckt kritik mot Rysslands president Vladimir Putin. Tidigare var Babtjenko en framstående krigskorrespondent i Ryssland, men han lämnade hemlandet av rädsla för sitt liv, skriver Reuters.

...Journalist ihjälslagen i Mexiko
Journalisten Hector Gonzalez Antonio hittades ihjälslagen på en gata i Ciudad Victoria, i norra Mexiko. Han är den femte journalisten som mördats i landet i år, rapporterar AFP.

ABC lägger ner program efter rasistisk tweet
Tv-serien "Roseanne" har haft höga tittarsiffror sedan starten för några månader sedan. Men nu får den ett snöpligt slut. Huvudpersonen Roseanne Barr – uttalad anhängare av Donald Trump – uttryckte sig rasistiskt i en tweet om Barack Obamas rådgivare Valerie Jarrett. Roseanne Barr har bett om ursäkt och säger att hon lämnar Twitter, skriver AFP. Men kanalen väljer alltså att skrota programmet.

Ägarens mål med at slå ihop CBS och Viacom
Shari Redstone är huvudägare i de båda tv-bolagen CBS och Viacom. Nu vill hon slå ihop dem till en större spelare, men framför allt CBS protesterar kraftfullt. Enligt källor till Recode är planen att efter sammanslagningen sälja CBS och Viacom till högstbjudande. Teleoperatören Verizon uppges vara en av intressenterna.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.