Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppdrag Granskning om omdebatterade tiggeridokumentären

Publicerad: 28 september 2017, 08:38

Foto: Fantareis / Pixabay

Under gårdagskvällen sände Uppdrag Granskning den uppmärksammade och omdiskuterade dokumentären "Lykkelandet". Dokumentären har kritiserats för bristande källkritik.


Ämnen i artikeln:

Nils HansonSVT

Det var i våras som norska NRK sände dokumentären "Lykkelandet". Under två år har reportrarna via dold kamera följt och kartlagt miljön kring rumänska tiggare i Bergen.

I dokumentären visas hur personerna bakom nätverket tjänar stora belopp, på fem år har det via växlingskontor förts ut över 100 miljoner kronor ur landet,  på de människor som sitter på stadens gator och tigger. Nätverket ska även vara inblandat i prostitution och narkotikahandeln i Bergen.

Dokumentären kom att vålla stor debatt, både i Norge och Sverige, och kritiserades efter att norska tidningen Dagbladet avslöjat att flera av bilderna i dokumentären visat sig komma från andra källor än de som påståtts. Bland annat gäller det bilder där ledarna för nätverket visar upp stora summor kontanter. Bilderna hade hämtats från ledarnas Facebook-konton.

– Vi har använt en rad bilder och video från nätverkets egna Facebook-sidor där huvudpersonerna poserar med stora summor pengar. Vi har betydande material som bekräftar huvudsaken i dokumentären men ett fåtal av bilderna visade sig vara falska, berättade Odd Isungset, redaktör för norska Brennpunkt som sände programmet.

Nils Hanson är ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning.

– "Lykkelandet" visar på hur fattiga människor utnyttjaspå ett hänsynslöst sätt, vilket är relevant både för den norska och svenska publiken. När det sändes i Norge fick det genomslag även här, berättar han för Resumé.

Tappar inte hela programmet trovärdighet när det visat sig att några av bilderna är falska?

Det var ett allvarligt misstag från Brennpunkt-redaktionen men de var också snabba att ta bort bilderna och klippa om programmet. Förmodligen ville de här gangsterledarna bara skryta om hur mycket pengar de tjänade. I programmet intervjuar vi den norska reportern om just den här frågan. Även om det var ett misstag har programmet fortfarande ett stort värde och behandlar ett allvarligt ämne.

Nils Hanson är noga med att påpeka att alla tiggare inte ingår i den här typen av nätverk, även om det är ett stort problem.

– Att den här problematiken finns i Sverige visar inte minst det åtal som nyligen väcktes vid Örebro tingsrätt, avslutar han.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Nils HansonSVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.