Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppdrag Granskning ”Sunkigaste knepet i världen”

Publicerad: 11 januari 2013, 12:28

TeliaSonera pressas allt hårdare av att nya uppgifter hela tiden kommer fram om bolagets 3G-affärer i diktaturstaten Uzbekistan. Idag, fredag, avslöjade DN att Telia inte har lämnat ut alla uppgifter till åklagare och sin egen utredare Biörn Riese på Mannheimer Swartling: – Jag är förvånad över TeliaSoneras gammaldags krishantering, säger Joachim Dyfvermark, en av de reportrar som ligger bakom Uppdrag Gransknings avslöjande.


DN kunde idag, fredag, avslöja att Telia inte har lämnat ut viktiga  uppgifter som kan påverka utgången av då pågående utredningarna  (Riksenheten mot Korrruption och Mannheimer Swartling) kring bolagets  affärer i Uzbekistan – TeliaSonera anklagas för att ha mutat  diktorsdottern Gulnara Karimova med miljardbelopp.

DN berättar också att de känsliga e-postuppgifterna har nått utredarna på andra vägar:
– Jag har inte fått dem från Telia, säger Gunnar Stetler, överåklagare vid Riksenheten mot korruption till DN.

Mannheimer Swartlings utredare, Biörn Riese, uppger i sin tur att han har fått informationen från Gunnar Stetler.

Joachim  Dyfvermark arbetar hos Uppdrag Granskning och ingår i den trio som står  bakom avslöjandet kring TeliaSoneras affärer i Uzbekistan – här ingår  även Fredrik Laurin och Sven Bergman.

Joachim Dyfvermark sågar bolagets krishantering jäms med fotknölarna:
– Jag  tycker att den är ett fullständigt haveri utifrån ett medieperspektiv.  Man gör det sunkigaste knepet i världen och försöker begrava frågan i en  egen utredning. Det är bara ett sätt försöka gömma sig, säger han.

Han  menar att ett bolag som anklagas för så allvarliga brott måste göra  ledningen fullt tillgänglig. Man måste också komma med tydlig  information till styrelse, ägare och inte minst media:
– TeliaSoneras vd Lars Nyberg har konsekvent förnekas oss en intervju i tio månader, säger Joachim Dyfvermark.

Han pekar också på att uppgifter från egna källor gör gällande att ledningen hela tiden har haft full insyn i affären:
– Vi  har haft rätt på alla punkter utifrån vad vi än så länge har sett från  det som har offentliggjorts från förundersökningen. Det framgår också  tydligt att man har fört diskussioner med Gulnara Karimova ända från  starten, våren 2007, säger Joachim Dyfvermark.

Han tycker också att  det hela är anmärkningsvärt med tanke på att processen sköttes helt  annorlunda från TeliaSoneras sida då Uppdrag Granskning avslöjade att  bolaget låtit diktaturer övervaka medborgarna med hjälp av bolagets  infrastruktur och nät:
– Då skedde ett normalt förfarande där ägarna  kallade till sig styrelse och vd och fick en avrapportering. Bolaget  samarbetade också med media på ett helt annat sätt då, säger Joachim  Dyfvermark.

Han uppger samtidigt att han har haft kontakt med flera i  styrelsen och fått känslan av att man inte kände till vad som  egentligen pågick:
– Min känsla är att det hela tiden är Lars Nyberg  som har dikterat villkoren och att styrelsen inte har haft vetskap om  omfattningen av affären, säger Joachim Dyfvermark.

Han delar också  bolagsstyrningsexperten Daniel Stattins uppfattning om att det är högst  anmärkningsvärt att ägaren skickar pressreleaser till styrelsen om att  de mutanklagade Telia-topparna bör ta time-out:
– Jag tycker att det visar på en monumental förtroendekris, säger Joachim Dyfvermark.

Han förstår ändå att finansmarknadsminister Peter Norman agerar på det viset:
–  Jag ser det som ett sätt för finansmarknadsminister Peter Norman att  markera att han vill distansera sig från det hela, säger Joachim  Dyfvermark.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.