Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppdrag Granskning svarar på kritiken från Paul Ronge

Publicerad: 12 mars 2015, 14:19

Nils Hanson och Paul Ronge.

Pr-konsulten Paul Ronge, som har jobbat på uppdrag av Grums kommun, är starkt kritisk till veckans Uppdrag Granskning. Främst för att de inte tog med intervjun med kommunstyrelsens ordförande Leif Haraldsson. Nu svarar ansvarige utgivaren Nils Hanson på anklagelserna.


Ämnen i artikeln:

Nils HansonJoakim LamotteSVTPaul Ronge

Pr-konsulten och Resumé-bloggaren Paul Ronge har i dag publicerat ett inlägg där han är kritisk till Uppdrag Gransknings agerande i samband med veckans program om Grums Kommun. Främst att reportern Joakim Lamottes intervju med kommunstyrelsens ordförande Leif Haraldsson inte kom med i programmet.

"Haraldsson förvägrades inte bara att ge sina bästa argument, han fick inte ge några argument alls! Lamottes förklaring var att han inte gav några svar. Men det var ju precis det han gjorde, ljudfilen visar att Haraldsson inte duckade för en enda fråga" skriver han.

Enligt Paul Ronge, som har varit anlitad som konsult av Grums kommun i samband med granskningen, är programmet ett "solklart fall för Granskningsnämnden".

Uppdrag Gransknings ansvarige utgivare Nils Hanson förklarar för Resumé varför de valde att inte ta med intervjun:
– Vi tittar på problemet med avfolkningen i glesbygden och valde Grums för att illustrera problemet. Men det är bara en av många kommuner som befinner sig i samma situation. Därför valde vi att lyfta blicken till regionen och till nationell nivå. Det är svårt att utkräva ansvar av ett kommunalråd i en fråga som egentligen ska beröras på nationell nivå, säger han.  

Därför valde de att ta med intervjuer med regionrådet Tomas Riste och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
– Svaren som kommunalrådet lämnade följer i mångt och mycket regionrådets svar, förklarar Nils Hanson.

Paul Ronge menar att programmet är ett solklart fall för Granskningsnämnden. Tror du att ni kan bli fällda?
– Nej, jag har svårt att se det. Programmet kommer säkert att anmälas, för det sker nästan varje vecka. Men ingen kan invända mot sakligheten i programmet. De som är berörda – ministern och regionrådet – får svara på våra frågor. Så jag har svårt att se grund för något annat än ett friande.   

SVT har också blivit anklagade av Leif Haraldsson personligen. I en debattartikel i Aftonbladet skriver han att Grums blev målat i "50 nyanser av svart" och att Uppdrag Granskning valde bort de positiva exempel som finns.  
– Den typen av kritik tar vi på största allvar. Om verkligheten är grå ska den inte bli svart i vårt program. Men vi anstränger oss för att lyfta fram positiva exempel i programmet och jag tycker att det finns många glimtar av hopp. Den kritiken tycker jag är obefogad, säger Nils Hanson.   

Kommunen anlitade Paul Ronge som krishjälp under er granskning. Vad tycker du om det agerandet?
– Det är vi också vana vid, och det kan förklara besvikelsen över att några av svaren inte kom med i programmet. Men jag är tacksam att Paul Ronge är öppen med att han jobbar för dem.

Här är ljudfilen med den omtalade intervjun.  

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.