Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppdrag granskning utlovar scoop i nyår

Publicerad: 17 december 2010, 08:42

Stora journalistpris­belönade ”Uppdrag granskning” firar tio år i januari och utlovar då ett avslöjande i nästan samma division som valstugorna 2006.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonUppdrag GranskningNils Hanson

truetrue2020-12-10T09:41

Vid årets Stora journalistpris hade ”Uppdrag granskning” två avslöjanden nominerade. Janne Josefsson och Nils Hanson med muthärvan i Göteborg och våldtäkten i Bjästa av Nicke Nordmark och Hasse Johansson. De senare vann priset. Foto: SCANPIX.

”Uppdrag granskning” startade i januari 2001. Programmet har blivit lite av en institution i Sverige och haft den spinoff-effekten att  medietränare över hela landet använder fixstjärnan Janne­ Josefsson som varnande exempel: Vad göra om han knackar på dörren?
– Vi har visat att journalistik kan göra skillnad och ge ett avtryck i samhälls­debatten. Så jag hoppas att vi också har påverkat den grävande journalistiken i en positiv riktning, säger ”Uppdrag gransknings” projektledare Nils Hanson, som nästan har varit med sedan start.

Han började 2003, strax efter ett av de mest uppmärksammade avslöjandena i programmets historia – valstugereportagen inför valet 2002.

De smygrasistiska politikerna med dubbla agendor innebar Stora journalistpriset det året. Även i år plockade programmet hem priset med granskningen av våldtäkten i Bjästa. Bakom de reportagen stod Nicke Nordmark och Hasse Johansson:
– Janne betyder mycket för oss. Många tror också att han gör hela programmet. Men det är viktigt att komma ihåg att vi inte står och faller med honom. Vi har också många andra bra reportrar.

De får in mängder med tips, men en hel del reportage kommer från egna idéer/hypoteser. Nils Hanson pekar också på trenden där grävande inte bara görs av journalister:
– Vi ser mer och mer bloggar som presenterar intressant research. Vi gjorde även ett försök där vi uppmanade tittarna att gräva åt oss. Testet gav mersmak.

Programmet har utsatts för en hel del kritik under åren. Bland annat fann ”Mediemagasinet” 2004 vid en granskning allvarliga faktafel och missvisande statistik. Kritiken gjorde också att ”Uppdrag granskning” införde förbättrade system för faktakontroll.

Programmet har även kritiserats för sina arbetsmetoder med dolda kameror bland annat av Lars Adaktusson.

Företag har också lärt sig att anlägga moteld när de har kommit i ”Uppdrag gransknings” skottglugg. Nyligen lade exempelvis Falck ambulans ut mejlkorrespondens och en inspelning av en telefonintervju i sin helhet, redan innan programmet hade sänts för att skademinimera och visa att programmet förvanskar sanningen:
– Motståndarsidan försöker hela tiden ta udden av vår granskning, och det blir allt vanligare att företagen lägger ut information på sin webbplats. Men med den typen av avslöjande reportage vi gör kommer motattackerna som ett brev på posten.

Bra kan bli ännu bättre, menar Nils Hanson och berättar om programmets arbete med att bli bättre på att bevaka områden som sport, nöje och kultur. Något som bland annat har lett till att ”Uppdrag granskning kultur” har startats. Han hoppas också på att kunna förstärka redaktionen:
– Man kunde önska att fler reportrar sökte jobb hos oss. Kommer någon med en riktigt bra idé tar vi in dem.

Han tar som exempel två journaliststudenter i Sundsvall som hade luskat ut att Mölndals kommun hade beställt byggtjänster som aldrig utförts:
– Det var i nära anslutning till vår research kring mutor i Göteborg. Det låg rätt i tiden.

Vid årsskiftet räknar ”Uppdrag granskning” med att komma med ett avslöjande av den grövre kalibern:
– Det är rejält omtumlande och omskakande. Jag hoppas det blir nästan lika tungt som valstugorna.

Fotnot: Inom kort kör ”Uppdrag granskning” ett jubileumsprogram för att fira sina tio år

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.