Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppgifter: Apple visar intresse för att köpa mediejätte

Publicerad: 27 maj 2016, 05:46

Foto: Wikimedia Commons

Apples intresse som kan rita om mediekartan, så mycket är Snapchat värt och Stampen kan säljas för en billig peng. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Time WarnerAppleSnapchat

Uppgifter: Apple visar intresse för att köpa mediejätte
Enligt källor till Financial Times har en högt uppsatt Apple-chef diskuterat att köpa mediebolaget Time Warner på ett möte med dess ägare, rapporterar CNBC. Uppgifterna är smått sensationella. Time Warner, som bland annat äger HBO och CNN, skulle addera en helt ny pusselbit till techjätten. En affär skulle också rita om kartan på den amerikanska mediemarknaden.
"Att köpa ett bolag som Time Warner skulle kunna vara en vändpunkt. I en handvändning skulle Apple ta en plats i det mediala finrummet", skriver Financial Times Richard Waters i en analys.

Uppgifterna kommer i spåren av fallande intäkter för Apple under våren, vilket inte har skett sedan Iphone lanserades år 2007.
"Bolaget har varit fenomenalt framgångsrika genom att hålla sig till Steve Jobs minimalistiska mantra. Men det finns ett växande sug efter något nytt, skriver Reuters Robert Cyran i New York Times.

Snapchat tar in 15 miljarder – så många är användarna
Enligt dokument som Techcrunch tagit del av har Snapchat just genomfört en investeringsrunda där de tog in 1,8 miljarder dollar (motsvarande cirka 15 miljarder kronor) från en rad investerare. I dokumenten framgår också att det snabbväxande sociala mediet omsatte 59 miljoner dollar (cirka 490 miljoner dollar) i fjol, men att intäkterna kommer att explodera i år. Enligt prognosen kan de uppgå till så mycket som 350 miljoner dollar (2,8 miljarder kronor) i år och 500 miljoner - 1 miljard dollar 2017.  I december 2015 hade Snapchat 110 miljoner dagliga aktiva användare, en ökning med närmare 50 procent jämfört med året innan.

Experterna: Lövtunn prislapp på Stampen
Ägarna kan inte räkna med några stora pengar vid en eventuell försäljning av krisande Stampen. Det säger medieforskaren Jonas Ohlssonvid Göteborgs universitet till SvD.
– Jag har svårt att se att Stampen kan få in tillräckligt med pengar för att betala banklånen.
Bland potentiella köpare nämns NWT och Herenco.

"Grymt envälde i mediefabriken"
Den tidigare socialdemokratiske ministern Bengt Göransson skriver om Stampens kris och utvecklingen av den svenska mediebranschen på Aftonbladet Kultur under rubriken "Grymt envälde i mediefabriken". Han riktar in sig på företag där makten går i arv, likt familjen Hjörne och Bonnier.  
"Nu skakas Västsverige inte bara av en ekonomisk kris i ett av landets största medieföretag. Det är också en akut kris i en mediestruktur, och det är den senare krisen som är allvarligare. Pengar – och den makt som pengar ger – kan ärvas, men begåvning och erfarenhet är inget som alltid finns i arvsmassan".

Mätning: Google tar 12 procent av världens medieinvesteringar
Google är världens största medieföretag, visar en ny undersökning av mediebyrån Zenith som Adweek har tagit del av. De kapar nämligen åt sig 12 procent av de globala medieinvesteringarna, primärt från annonsförsäljning på den egna sökmotorn och Youtube. Nummer två på listan är Walt Disney och trea är Comcast. Facebook hamnar på plats fem.

Lyssna på Spotify – direkt på Twitter
Nu gör Spotify det möjligt för Twitteranvändare att förhandslyssa på låtar direkt via den sociala plattformen, och alltså slippa behöva klicka på en länk som tar dem vidare. Det är smart av Spotify med tredjepartssamarbeten som detta som en konkurrensfördel gentemot Apple Music och Tidal, skriver Techcrunch.

Reddit dumpar Imgur
Efter ett sjuårigt partnerskap med Imgur har Reddit bestämt sig för att utveckla en egen bilddelningstjänst. Det skriver företaget i en bloggpost. Användarna kan fortfarande använda sig av Imgur för att ladda upp och dela med sig av bilder, men uppbrottet med Reddit är ett allvarligt slag mot deras tillväxtplaner skriver Digiday.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Time WarnerAppleSnapchat

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.