Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppgifter: Ett års karenstid för ministrar som blir pr-konsulter

Publicerad: 23 januari 2017, 06:40

Göran Persson gick från att rikta hård kritik mot politikers sidbyten – till att sedan själv börja jobba på en av Sveriges ledande lobbybyråer, JKL.

Foto: Sören Andersson

Snart kan snabba sidbyten mellan politik och näringsliv vara historia, Donald Trumps stab presenterar "alternativa fakta" och Alex Schulman sågar SVT:s bevakning. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

LobbyingPR-konsulterDonald Trump

Uppgifter: Ett års karenstid för ministrar som blir pr-konsulter
Politiker som går direkt till pr-branschen har varit en tvistefråga under lång tid. Kritikerna har länge varnat för riskerna med vänskapskorruption och att gamla kontakter kan utnyttjas av särintressen. I fjol tillsatte regeringen en utredning av frågan. Enligt SVT kommer utredaren Sten Heckscher att föreslå karenstid på maximalt ett år för ministrar och statssekreterare som lämnar politiken.

SVT:s uppgifter gör gällande att Heckscher kommer föreslå att en ny nämnd inrättas under riksdagens paraply. Denna nämnd ska godkänna alla nya jobb som tidigare ministrar och statssekretare vill ta. Nämnden ska bestå av tidigare statssekreterare, tidigare ministrar och en domare. Minst tre måste vara med om att fatta beslut för att det ska gälla.

Jobb som kommer att stoppas är av sådan karaktär att de kan skada allmänhetens förtroende, statens ekonomi eller "där en enskild person får en otillbörlig fördel av sin tidigare position".

Trumps bråk med medierna: "Gav alternativa fakta"
Det hann bara dröja en dag som president innan Donald Trump och hans stab attackerade mediernas rapporteringen. Det handlade specifikt om publiksiffran under hans installation. Enligt helikopterbilder och andra uppskattningar var den betydligt mindre än när Barack Obama svors in 2009. Det tillbakavisade Trumps pressekreterare Sean Spicer på en presskonferens. Han hävdade att medierna medvetet gav en felaktig bild av verkligheten.
– Det här var den största publik som någonsin bevittnat en installation. Punkt!, sa han på lördagen.

Igår förklarade rådgivaren Kellyanne Conway att Spicer bara gav "alternativ fakta" till det som rapporterats. Detta i en intervju med NBC:s "Meet the press".  
– Var inte så överdrivet dramatisk om detta, Todd. Du säger att det var lögn... Sean Spicer, vår pressekreterare, gav alternativa fakta när det gällde detta, säger hon i programmet enligt DN.

Programledaren Chuck Todd dundrade som svar:
– Alternativa fakta är inte fakta. De är lögner.

Bevakningen av Vita Huset väntas bli svårare
Relationen mellan de etablerade medierna och den nye presidenten är minst sagt kylig. Samtidigt har medierna rekordlågt förtroende hos allmänheten, i synnerhet bland de som röstade på Donald Trump.
– Medier som CNN vill att Trump ska misslyckas och har en tendens att förvränga vad han säger. Ibland vrids det helt fel. "Fejkade nyheter" är vad det kallas nu för tiden, sa en besökare vid hans installationstal till DN.
Flera redaktioners svar har varit att granska Donald Trumps påsåenden ännu mer nitiskt. Däribland New York Times som investerar fem miljoner dollar i utökad bevakning av presidenten.

Alex Schulman: "SVT ger Trump rätt"
SVT-reportern Peter Rawets rapportering från Donald Trumps installation har blivit uppmärksammad, bland annat av Expressens krönikör Alex Schulman. Han vänder sig främst mot de överdrivet kritiska frågorna till väljarna på gatan.
"Den mediala elitismen, som till och med under installationsfestligheten vill utbilda det vanliga stackars folket, finns tyvärr överallt. Till och med på den svenska statliga televisionen" skriver Schulman.
Han anser att frågorna passerade gränsen för vad som är opartisk journalistik:
"Han (Reportern) kanske trodde att han "gjort rätt", men sanningen är att det är så fel det kan bli. Det är den här typen journalistiska haverier som gör att Donald Trump kan fortsätta avfärda också korrekt kritisk journalistik som "partisk" anser Schulman.

Twitter i blåsvänder efter @POTUS-debacle
I helgen kom uppgifter om att flera användare inte kunde avfölja Twitter-kontot @POTUS (President Of The United States) som tidigare användes av Barack Obama. I en serie tweets ber vd:n Jack Dorsey om ursäkt.
”Vi tror det berörde runt 560 000 personer. Det var ett misstag, det var fel, det var vårt fel och vi ber om ursäkt” skriver han.

Öppet brev: stäng av Trump från Twitter
De båda vd-arna Laura I. Gomez och Ellen K. Pao skriver ett öppet brev till Twitter där de vädjar att Donald Trump ska stängas av. De anser att han använder mikrobloggen för att kasta skit på sina motståndare och uppvigla till näthat.
@realdonaldtrump tar fram det värsta hos Twitter – företaget, plattformen och dess användare, skriver de i Recode.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.