tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppgifter: Facebook planerar fristående nyhetsvideotjänst

Publicerad: 13 mars 2018, 13:09

Enligt uppgifter till Axios kommer Facebook att lansera en speciell nyhetsvideoflik på Facebook Watch. Enligt uppgifterna kommer tjänsten endast vara öppen för ett utvalt antal publicister.

Ämnen i artikeln:

Facebook WatchFacebook

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


De senaste åren har Facebook presenterat en rad nya tjänster och algoritmförändringar som på olika sätt försökt gå de kritiska mediehusen till mötes. Facebook har bland annat lanserat den för medier mindre lyckade tjänsten instant articles och uppmanat medierna att sända live på plattformen.

I inledningen av året har man dock meddelat att man just nu håller på att rulla ut en förändring som kommer att premiera poster från vänner och grupper snarare än medieinnehåll.

– I år kommer vi att omdefiniera vår relation till publicisterna. Vi backar inte från nyheter. Även om våra senaste algoritmförändringar innebär att det kommer att synas mindre nyheter i våra flöden, kommer de nyheter som syns vara av bättre kvalitet. Vi är en bra partner som hjälper mediehusen, sa Alex Hardiman, chef för Facebooks nyhetsavdelning, under en paneldiskussion på SXSW som ägde rum i fredags. Hardiman uppmanade även publicister att inte lägga alla sina ägg i Facebooks korg.

Samtidigt har Facebook fått alltmer kritik för dess oförmåga att hantera de stora volymer av falska nyheter och desinformation som sprids på plattformen.

Kanske är det i det ljuset som den nya nyhetsvideofliken på Watch ska ses. Enligt uppgifter till Axios för Facebook just nu diskussioner med 10 publicister, både så kallade legacy- och digital first-medier, om att de ska lägga utvalt videoinnehåll på fliken. Det enda kravet Facebook ställer på innehållet är att det ska vara nyhetsinriktat och minst tre minuter långt.

Enligt Axios källor jobbar Facebook även för att få en bättre förståelse för mediernas moneteseringsbehov på plattformen, en kritik som dök upp i samband med Instant Articles. Sajten spekulerar även i att den nya nyhetsvideofliken är ett sätt för plattformen att premiera trovärdiga mediekällor och på så sätt tackla plattformens problem med falska nyheter.

Facebook har tidigare köpt upp en rad rättigheter, däribland för serien Skam, för att producera originalinnehåll till Facebook Watch. Häromdagen gjorde man även klart med Major League Baseball, MLB, om att sända 18 matcher från ligan på plattformen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev