måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppgifter: Nu ska tv-licensen skrotas

Publicerad: 26 augusti 2017, 08:33

Foto: Colourbox

Finansiera public service via skattsedeln istället för radio- och tv-avgiften. Det förslaget väntas Public service-kommittén komma med i höst, enligt Medierna i P1.

Ämnen i artikeln:

Public ServiceTV-avgiftSVTSRRadiotjänst

FT

Fredrik Thambert


Radio- och tv-licensens vara eller icke vara har diskuterats i många år. Trots att tekniken och människors mediekonsumtion förändrats har avgiften som utgår från tv-mottagaren sett likadan ut. Nu kan det snart förändras.

Enligt flera källor till Medierna i P1 kommer den kommitté med representanter från riksdagens alla partier som sedan slutet av 2016 utreder frågan i höst föreslå att finansieringen i framtiden ska ske via skattsedeln.

– Jag uppfattar att det inte finns något stöd i kommittén eller i riksdagens partier för att behålla den traditionella tv-licensen. Den har överlevt sig själv och håller varken tekniskt eller politiskt, säger Olof Lavesson, moderat ledamot i public service-kommittén till Medierna.

Den nya public service-avgiften kan utformas som begravningsavgiften, en så kallad predestinerad skatt som tas in via skattsedeln men som behandlas utanför statens budget. Avgiften blir progressiv baserad på inkomst men med ett tak.

Public service-kommittén ska presentera sitt förslag för regeringen senast den 17 november. Beslut kan fattas i riksdagen tidigast under våren 2018.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev