fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Upphovsrättsbråket kring Stenbecksbok kan hamna i domstol

Publicerad: 5 december 2012, 10:15

Jan Stenbeck

Foto: Scanpix

Pjäsen "Fursten" på Uppsala stadsteater använde sig av Per Anderssons biografi över Jan Stenbeck. Detta fick författaren att anklaga dramatikern Malin Lagerlöf och Uppsala stadsteater för textstöld. Nu överväger Författarförbundet att driva frågan i domstol.

Ämnen i artikeln:

Jan StenbeckPer Andersson

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I september kunde Resumé avslöja att Malin Lagerlöf, dramatikern bakom pjäsen Fursten som gick upp på Uppsala stadsteater, använt sig av Per Anderssons biografi över Jan Stenbeck utan tillåtelse från författaren.

– Uppsala stadsteater hörde inte av sig till mig, trots att manuset innehåller flera ordagranna citat och scener som är direkt hämtade från min biografi. Dom har tagit oproportionerligt mycket från min bok, utan att fråga om lov. Jag blev så klart arg, sade Per Andersson till Resumé då.

Pjäsen "Fursten" med Allan Svensson i huvudrollen sålde fulla hus på Uppsala stadsteater under våren 2012. Monologen, vars titel anspelar på Machiavellis 1500-talsverk har även rosats av kritikerkåren.

Stockholm stadsteater och teaterchefen Benny Fredriksson har tidigare gjort anspråk på att sätta upp pjäsen under 2013, men förhandlingarna har förhalats efter tvisten med Malin Lagerlöf och Dramitikerförbundets jurist Susin Lindblom på ena sidan och Per Andersson på den andra.

– Oförätter har begåtts och jag vill att han ska veta om att pjäsen inte har kommit till på riktiga grunder. De har gjort intrång i min upphovsrätt. Säljer Uppsala stadsteater vidare rättigheterna kan man betrakta det som häleri, sade Per Andersson till Resumé.

Nu väljer Författarförbundet att ta strid för Per Andersson. Detta efter att under en lång tid valt att inte ta ställning trots att många debattörer kritiserat Dramatikerförbundet och Malin Lagerlöf.

Istället har Per Andersson drivit frågan på egen hand. Nu vänder Författarförbundet och styrelsen ska ta upp frågan den 11 december men arbetsutskottets förslag är att förbundet ska driva frågan till domstol. Det rapporterar TT.

– Det viktiga är få frågan ordentligt utredd. Om en romanförfattare skriver en bok och någon tar därifrån, då är det lättare att identifiera. Men det kan ligga otroligt mycket arbete bakom även en facktext, och det är viktigt att det finns ett skydd även för den, säger Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius till TT.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev