Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppmanar pressen att ta mer ansvar

Publicerad: 11 maj 2011, 07:16

Evgeny Lebedev, ryssen som är chef för The Independent och The Evening Standard, uppmanar brittisk press att agera mer ansvarsfullt. Annars är risken att pressfriheten blir som i gamla tiders Ryssland.


Ämnen i artikeln:

The Independent

Evgeny Lebedev.

I spåren av telefonavlyssningsskandalen på tabloiden News of the World har debatten om pressens agerande blivit intensiv i England. Nu säger till och med avkommor till före detta KGB-agenter ifrån.

En motreaktion till den brittiska tabloidpressen är nya lagstiftningen som ger privatpersoner möjlighet att via domstol ge föreläggande, ett ”superinjunction”, som förbjuder media att rapportera över huvud taget. Media får inte ens rapportera om föreläggandet.

I England är det främst kändisar och rika som använt sig av superinjunctions för att slippa ifrån media. Konservative parlamentsledamoten och mångmiljonären Zac Goldsmith berättade i parlamentet i går tisdag om att han själv fått ett superinjunction när hans familjs mejlkonto blev hackat och erbjudet till en stor engelsk tidning.

Mångmiljonären och förre F1-chefen Max Mosley tycker inte det är nog. Han har gått till Europadomstolen för att tvinga de engelska tidningarna att rapportera innan de gör något smaskigt avslöjande. Som för tre år när News of the World hade bilder på Max Mosley när han lekte ”nazistlekar” med prostituerade.

I går meddelade dock Europadomstolen att den engelska lagstiftningen räcker långt som den är.

Samtidigt som beskedet från Europadomstolen kom höll Evgeny Lebedev ett tal om pressfrihet vid Oxford University.
Han är son till Alexander Lebedev, före detta KGB-agent och ägare till The Independent och The Evening Standard. Evgeny Lebedev är styrelseordförande för de både tidningarna.

Van vid hårt politiskt styrd media i Ryssland varnar han nu för att England kan få uppleva en liknande politik om inte media tar ansvar för sitt handlande. Och han tycker att engelsk media ägnar sig för mycket tid åt trams.
– När meningslösa trivialiteter köps in med olagliga metoder är vi ute på hal is.
– Vi måste vara försiktiga med att missbruka vår frihet. För det kan resultera i att förlora denna frihet, sa han och refererade till oppositionsledaren Ed Miliband krav på en offentlig utredning av medias arbetsmetoder.

Därför måste media sluta upp med att betala poliser för information om personers privatliv.
– Vi kan inte tillåta den här korruptionen som nu banar väg för kampen mot den grundläggande rätten att uttrycka åsikter, sa Evgeny Lebedev som precis fått sitt brittiska pass.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

The Independent

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.