Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppror mot medieutredningen

Publicerad: 25 maj 2015, 05:18

Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen.

Foto: Jonas Eltes.

Expressens Thomas Mattsson kräver omtag i Anette Novaks utredning, Eurovision på väg till Tele2 Arena och Instagram försöker locka tillbaka inaktiva användare. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

MedieutredningenAnette NovakInstagramAlice Bah KuhnkeSVTThomas MattssonEurovisionExpressenTV4

Hård kritik mot medieutredningen
I torsdags anordnades en hearing med flera mediechefer i Husby utanför Stockholm, inom ramen för medieutredningen. Nu framkommer skarp kritik mot hur mötet genomfördes och hur utredningen sköts.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver om mötet i sin söndagskrönika. Där framträder en bild av att det hela sköttes på ett amatörmässigt sätt vilket förargade flera mediechefer. Under rubriken "Branschen börjar tvivla på medieutredningen" skriver han bland annat:

"Samrådet i Husby handlade dessvärre inte om att lyssna på branschens behov för att, som det står i direktiven, kunna säkerställa "...allmänhetens behov av allsidig information och individens möjlighet att vara demokratiskt delaktig oberoende av bostadsort."

Istället fick de var på samrådet lyssna på ett antal "inspirationsinspel", som vore de elever på en folkhögskola som kom till en grundkurs i journalistik. Från scenen förkunnades att det är viktigt att alla får ta del av nyhetsflödet och att medierna minsann måste lära sig mer om Facebook. Alltså ungefär det som sägs, föreställer jag mig, på ett medieprogram på gymnasiet".

Flera andra mediechefer, som AnnaKarin Lith (Mittmedia), Daniel Nordström (Arbetarbladet), Pia Rehnquist (Sydsvenskan) och Viveka Hansson på TV4 stämmer in i kritiken från Expressens chefredaktör.

– Det var så många mediechefer som reagerade på processen att jag ville uppmärksamma den oro som finns i branschen, det finns ju stora förhoppningar på den här utredningen och det är många som vill den väl. Därför måste också förutsättningarna vara rimliga, säger Thomas Mattsson till Resumé.

Han syftar bland annat på att utredaren Anette Novak får ett blygsamt arvode på 12 000 kronor i måndaden, och att hon samtidigt ska sköta sitt jobb som vd på ICT. Dessutom grundar sig irritationen i att hon inte har velat träffa medieaktörerna för att få deras bild av utmaningarna framöver.
– Det blir faktiskt fel när utredningen inte ens vill träffa exempelvis MittMedias ledning eller några av branschorganisationerna, jag tycker att man borde ta sig tid att träffa de stora aktörerna och viktiga beslutsfattarna så att det finns både ett bra underlag och en trovärdighet i det som senare ska presenteras, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

– Det finns ingen motsättning mellan att ta del av mediebranschens erfarenheter och att lyssna in andra perspektiv också, men Alice Bah Kuhnkes utredningsdirektiv talar faktiskt om "journalistik" och "allsidig nyhetsförmedling" och inom överskådlig tid är det nog ändå public service och de kommersiella mediebolagen som producera det mesta av publicistiken och därför bör de involveras.

Vad måste Alice Bah Kuhnke och Anette Novak göra för att återvinna ditt och många andras förtroende för utredningen?
– Mitt förslag är att utredningen är pragmatisk och meddelar att den tänker träffa alla relevanta parter i branschen, och att man ser över formerna för det kritiserade samrådet så att bordsledarna är tillräckligt kunniga och mötet mer handlar mer om att lyssna och mindre om att föreläsa. Jag tror att absolut att det är möjligt att återupprätta förtroendet för medieutredningen, det är ju vad alla önskar.

Anette Novak har bemött Thomas Mattssons kritik i ett genmäle.  

Uppgift: Eurovision till Tele2 Arena...
I lördags tog Måns Zelmerlöw hem Eurovision Song Contest, vilket betyder att tävlingen anordnas i Sverige nästa år. Enligt Expressen har diskussioner redan inletts om att hålla det stora arrangemanget i Stockholm, och specifikt på Tele2 Arena. Samtidigt uppges Malmö ha bestämt sig att inte tävla om Eurovision.  
– Det ska vara högt tempo. Vi har bara sonderat terrängen. Vi har ringt lite olika människor och lite olika städer. Men jag vill inte kommentera vilka än på länge, säger SVT:s nöjeschef Thomas Hall till tidningen.

...Och presschefen ville smutskasata Zelmerlöw
I förra veckan florerade det uppgifter om att Eurovisions presschef Jarmo Siims försökt påverka en reporter att skriva negativt om Sveriges bidrag i tävlingen. I fredags kunde Nöjesbladet verifiera att han via sitt Facebook-konto haft kontakt med en grekisk journalist, och skrivit: "Mellan oss, fortsätt angripa den svenska låten och sätt press på oss".

Kritik mot TV4 inför VM
I juni är det dags för Fotbolls-VM för damer i Kanada, och TV4 kommer att sända alla matcher. Men nu får kanalen kritik för att de skickar en delegation på endast tre personer som jobbar på mästerskapet.
– Jag tycker att det är tråkigt att man lägger ner en större budget på herrarna än på damerna, säger SVT:s expert Frida Östberg till Expressen, och jämför med herr-VM i Brasilien 2014.
Men från TV4:s sida avfärdar man kritiken.
– Ett VM i fotboll för herrar är en större angelägenhet för den stora massan, säger TV4:s fotbollschef Andreas Odén.

Tv-serie stoppas efter sexövergrepp
Kanalen TLC stoppar realityserien "19 kids and counting". Orsaken är att den äldste sonen i familjen begått flera sexuella övergrepp, bland annat mot sina systrar. Övergreppen ska ha skett för tolv år sedan när Josh Duggar var 15 år gammal, skriver TT.

Instagram lockar tillbaka användare
Har du slutat scrolla igenom bildflödet på Instagram? Nu vill de locka tillbaka inaktiva användare genom en ny tjänst som mejlar ut utvalda höjdpunkter från dagens flöde. Instagram harcirka 300 miljoner användare, men siffran inkluderar många inaktiva, skriver Techcrunch.

Marie Serneholt leder Fångarna på fortet
Agneta Sjödin har drabbats av en allvarlig cykelskada. Därför tar Marie Serneholt över rollen som programledare för TV4:s Fångarna på fortet tillsammans med Gunde Svan.   
– Beslutet om att Agneta inte ska leda programmet fattades alldeles nyss, så allt har gått väldigt fort. Jag har mycket att sätta mig in i nu, säger hon till TT.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.