Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uppvaktades av KGB

Publicerad: 30 augusti 2010, 20:08

KGB försökte värva Staffan Heimerson, då utrikeschef på Aftonbladet, som inflytelseagent. – KGB var på många journalister och en del nappade, säger Heimersson till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouAftonbladetStaffan Heimerson

Staffan Heimerson. Foto: Jenny Hallengren/TV4.

Expressen avslöjade i helgen Jan Guillous mångåriga kontakter med KGB.

Även Guillous nuvarande kolumnist-kollega på Aftonbladet, Staffan Heimerson, uppvaktades av den sovjetiska underrättelsetjänsten.

Senvintern 1985, precis när Michail Gorbatjov tillträtt som Sovjetunionens ledare, blev Heimerson kontaktad av en mellanhand.

–  Jag fick frågan om jag inte skulle ha nytta av ett permanent inresetillstånd till Sovjetunionen, vilket var mycket svårt att få vid den tiden, säger Staffan Heimerson, som då var Aftonbladets utrikeschef.

Han berättar att KGB ville ha honom som inflytelseagent för att på så sätt få in sovjetisk propaganda i Aftonbladet.

Heimerson berättar att han inte omedelbart berättade om KGB:s approchering för tidningsledningen. Han ville testa om det gick att spela med ett tag för att få ett permanent inresevisum.

– Jag meddelade inte Aftonbladet direkt. Jag höll bollen i luften några veckor. Jag var utrikeschef och det var på mitt bord att hantera den typen av frågor.

Det blev en middag med två KGB-agenter på restaurang Riche i Stockholm.

–  Jag bjöd själv, jag lät mig inte bjudas. Jag kollade deras syften och sedan skrev jag om händelsen och avslöjade agenterna med namn i en kolumn i Aftonbladet.

Blev du smickrad av uppvaktningen?
–  Tvärtom, det var avskyvärt. Jag avskydde dem från första sekunden.

Efter att Heimerson avslöjat KGB-männen blev han definitivt portad från Sovjet. När han några år senare skulle bli Aftonbladets Moskva-korrespondent var det kalla handen från den store grannen i öst.

–  Rolf Alsing som var chefredaktör då fick veta att jag var persona non grata. Det var kåseriet och det faktum att jag skrivit ”fientligt” om Sovjet som låg bakom det.

Staffan Heimerson var god vän med Jan Guillou på 1970-talet.

– Under några år på 1970-talet var vi allra bästa vänner. Jag stod honom och hans familj nära. Men av diverse skäl har jag brutit totalt med honom.

Något skäl som är relevant i detta sammanhang?
– Han blev en för stor pösmunk.

Fick du under dessa år på 1970-talet nys om Guillous KGB-kontakter?
– Nej. Däremot anade jag att han på något sätt spelade under täcket med Säpo.

Tror du att han var spion?
– Det är rätt logiskt att han kände sig attraherad av tanken att förstå något mer om KGB, men det är inte likt Guillou  som skriver snabbare än blixten att efter fem års research om KGB och springande i telefonkiosker inte ens skrivit ett kåseri i frågan. Det är häpnadsväckande.

Tror du att det var många journalister som kontaktades av KGB?
–  Spionorganisationer älskar oss journalister, men det är mer hedervärt att som John le Carré, Graham Greene och Ian Fleming arbeta för MI6. KGB däremot stinker av Kim Philby. KGB var på många och den del nappade. Jag vet några.

Vilka?

– Det är inte min sak ”to name and shame”.

Kan Guillou fortsätta som kolumnist i Aftonbladet efter det som uppdagats?
– Ja, han skriver väl, han har vassa åsikter och ingen i hans läsekrets är omedveten om hans dunkla och oklara roller. Hans journalistiska credibilitet är gravt undergrävd men han kommer att sälja fler böcker än någonsin.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.