Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

UR vinner Röda Korsets journalistpris

Publicerad: 14 juni 2012, 13:11

UR:s dokumentärserie Ensamkommande flyktingbarn fick ta emot Röda Korsets journalistpris idag.
– Ungdomarna som är med i serien är våra hjältar! De har brutit upp, riskerat livet på vägen till Sverige och nu gör de allt för att skapa sig ett bättre liv, säger Sofia Eriksson i en kommentar.


Ämnen i artikeln:

Röda Korset

Röda Korsets journalistpris premierar journalistik som belyser  utsatta människor, händelser kriser eller katastrofer som har hamnat  utanför den breda bevakningen.

Årets motivering lyder:
"Sofia Eriksson och Mikaela Matar gestaltar på ett rakt och  dramaturgiskt effektivt sätt en rad flyktingöden som omedelbart etsar  sig fast. Den unga människan står i centrum och därmed skapas närhet som  berör"

– Vi ville ge en röst till de tusentals ungdomar som bor i  Sverige men som många bara har hört talas om i nyhetsrapporteringen,  och då ofta i samband med något negativt, säger Mikaela Matar i en  kommentar.

Ali Rezi är en av de sju ungdomar som har medverkat i  dokumentären. Han är en lovande boxare som kom ensam till Sverige från  Afghanistan. I serien får man följa Alis flytt från Malmberget till  Stockholm för att kunna satsa på boxningen fullt.

Han blir utvald  för att tävla i VM, men lyckan blir kort då det visar sig att han inte  får representera Sverige utan ett svenskt medborgarskap - han väntar  fortfarande på ett sådant:
– Det var fantastiskt att jobba med Mikaela och Sofia, och det var  fantastiskt att se de andra grabbarna och tjejerna i serien, de gav  mycket känsla, säger Ali Rezi.

Förutom äran vinner pristagaren 25 000.
Ensamkommande flyktingbarn består av fyra avsnitt och hela serien finns här.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Röda Korset

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.