Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Urban Ahlin PO-anmäler Dagens Nyheter

Publicerad: 23 mars 2018, 13:12

Riksdagens talman Urban Ahlin (S) och Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

Foto: Johan Fredriksson / Andreas Elgstrand

Enligt uppgifter till Resumé väljer Riksdagens talman Urban Ahlin (S) att PO-anmäla Dagens Nyheter efter tidningens granskning av honom. DN:s chefredaktör Peter Wolodarski vill med hänvisning till de pressetiska reglerna inte uttala sig om ärendet.


Ämnen i artikeln:

Ola SigvardssonPeter WolodarskiPressombudsmannen

Den 10 mars rapporterade Medierna i P1 om att det väckts frågetecken kring Dagens Nyheters granskning av Riksdagens talman Urban Ahlin (S).

Tidningen granskande Urban Ahlin efter att anonyma källor berättat om en intern utredning från 2009 som inleddes med anledning av att talmannen ska ha trakasserat medarbetare med bland annat sex-sms.

Talmannen har hela tiden hävdat sin oskuld men medgav, efter ytterligare en utredning kring arbetsmiljön kring honom, att det fanns anledning för honom att reflektera kring sitt ledarskap.

Tre månader efter att Dagens Nyheter inledde sin granskning har dock varken den interna utredningen eller sex-smsen presenterats.

Nu väljer Urban Ahlin enligt uppgifter till Resumé att PO-anmäla tidningen. När Resumé kontaktar talmannen vill han dock inte uttala sig om ärendet.

– Jag har inga kommentarer, skriver Urban Ahlin i ett mejl.

Resumé har även varit i kontakt med Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski. Han vill med hänvisning till de pressetiska reglerna inte uttala sig om ärendet.

– Det är utmärkt att en mängd #metoo-publiceringar nu blir prövade av PO/PON. Alla har rätt att vända sig till allmänhetens pressombudsman, och mediernas ansvariga utgivare måste utförligt förklara och motivera sina beslut. Dagens Nyheter har varje år en rad ärenden som testas pressetiskt, vilket är viktigt, och vi inkommer med utförliga svar på de frågor som blir väckta. Samtidigt förväntas vi enligt de pressetiska reglerna inte kommentera pågående behandlingar, även om det ibland kan finnas goda skäl att ge vår syn på saken offentligt, berättar han för Resumé.

Häromveckan berättade pressombudsmannen Ola Sigvardsson för Resumé att det kommit in 25 stycken PO-anmälningar med koppling till #metoo. De första besluten kommer att presenteras senare i vår.

– Det handlar om en väldigt stor händelse och då är det naturligt att det blir en del anmälningar. Vissa av anmälningar kommer från personer som känner sig utpekade av en tidning. Andra har anmält flera tidningar, berättade han.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.