Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ursäkt och skadestånd inte nog

Publicerad: 11 april 2011, 08:15

I går publicerade News of the World en förbehållslös ursäkt till alla som drabbats av tidningens telefonavlyssning. Samtidigt utlovas miljonskadestånd. Men det räcker inte. Nu hotas högsta ledningen för ägaren News International.


Ämnen i artikeln:

News of the World

Telefonavlyssningsskandalen har eskalerat sedan 2009 då The Guardian krävde att fallet med misstänkt telefonavlyssning på Rupert Murdochs engelska tabloid News of the World skulle tas upp på nytt. 2006 greps tidningens hovreporter Clive Goodman och privatdeckaren Glenn Mulcaire för intrång i brittiska hovets voicemailsystem. Både dömdes till fängelse men polisen gick inte vidare med ärendet.

Tre år senare blev det känt att ett av offren för misstänkt telefonavlyssning hade fått 1 miljon pund för att inte gå till domstol med sina anklagelser.

Sedan har bevisen staplats och flera kända personer, bland annat filmstjärnan Sienna Miller, vill dra tidningen inför domstol.

Under perioden då den påstådda avlyssningen skett leddes tidningen av Andy Coulson som senare blev premiärminister David Camerons kommunikationschef. Han har hela tiden förnekat att han visste om att hans medarbetare använde telefonavlyssning i arbetet.

Ledningen för bolaget som driver Murdochs brittiska tidningar News International har också förnekat någon som helt vetskap om avlyssning. News International leds i dag av Rebekah Brooks och hon har vägreta att inställa sig vid utfrågningar i det brittiska parlamentet om telefonavlyssning. Brooks var chefredaktör för News of the World mellan 2000 och 2003 och sedan chefredaktör för systertidningen The Sun mellan 2003 och 2009 då hon blev chef för News International.

I dag är hon en av Englands mäktigaste och är bland anat god vän med premiärminister Cameron.

I förra veckan bytte News International/ News of the World ståndpunkt och bad om ursäkt för telefonavlyssningen samtidigt som man utlovade miljonskadestånd till de som drabbats. Åtminstone under perioden då Andy Coulson var chefredaktör.

I går kom det även en skriftlig ursäkt i News of the World där man förklarar att avlyssningen var oacceptabel.

Agerandet påstås nu vara ett sätt för News International att begränsa skadan av skandalen.

Och de drabbade nöjer sig heller inte. Sienna Miller tänker gå vidare, säger hennes juridiska ombud.
– Hennes primära mål är att få fram hela sanningen och att de ansvariga ska ställas till svars, förklarar ombudet.

Parlamentsledamoten George Galloway säger till Guardian att han är övertygad att avlyssningen förekom före 2003, alltså då när Brooks var chefredaktör.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

News of the World

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.