Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 23 April 2012, 12:43
Stockholms Stads fastighets- och kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt tycker att Telia har urtidsmässiga förklaringar kring sitt agerande i Vitryssland och andra diktaturstater.
Foto: Pressbild.
– Nu ska vi höra hur dinosaurier tänker. Så inleder Ekot ett inslag med Madeleine Sjöstedt, fastighets- och kulturborgarråd i Stockholms stad och Thomas Jönsson, extern kommunikationschef för TeliaSonera. Debatten sker med anledning av förra veckans avslöjande i Uppdrag Granskning om att TeliaSonera hjälper diktaturer att avlyssna och övervaka oppositionella.
Bakgrunden är att Madeleine Sjöstedt hotar med att inte förlängda 40 000 abonnemang i Stockholms stad.
Hon menar att bolaget kommer med urtidsmässiga förklaringar kring hur man hanterar sina affärer i Vitryssland.
Hon hänvisar till det arbete som har pågått under flera år där globaliserade företag även tar ansvar för samhällsfrågor på de marknader som man verkar:
– Det är väldigt bra för då slipper myndigheter och politiker att gå in och styra. Men här säger TeliaSonera att man inte bedriver ett sådant arbete i diktaturer där man har verksamhet, utan man jämför snarare Vitryssland med Sverige och säger att man har samma regler här som där, säger Madeleine Sjöstedt.
På frågan om varför ett sådant beteende är urtidsmässigt svarar hon:
– Jo, därför att de lokala lagarna i länder som diktaturens Vitryssland eller i Azerbadjan naturligtvis används av diktatorer för att förtrycka sina medborgare och då handlar det inte om kommunikation längre, utan avlyssning. Jag vill veta var den gränsen går för Telia, säger Madeleine Sjöstedt.
TeliaSoneras chef för extern kommunikation, Thomas Jönsson, besvarar det hela med att han hoppas kunna bevisa att bolaget inte är några urtidstänkare.
Han hävdar att TeliaSonera arbetar med en rad samhällsfrågor i sådana stater. Han anser också att bolaget, precis som andra teleoperatörer, följer de lagar som finns på olika marknader:
– Vi har över 36 miljoner kunderna som använder våra tjänster varje dag i de här länderna. Vi ser snarare att mobilkommunikation gagnar yttrandefriheten, säger Tomas Jönsson.
Madeleine Sjöstedt tycker inte att svaret håller och menar att det finns en gräns för vad varumärket kan klara av i sådana regimer:
– Det är 36 miljoner människor som inte bara är kunder hos er, utan som också är övervakade av sina regimer där ni upplåter, i realtid utan brottsmisstanke, möjligheter för regimen att lyssna på de här personerna, säger Madeleine Sjöstedt.
Thomas Jönsson svarar med:
– Rätten för säkerhetstjänster att avlyssna trafik finns i alla länder. Men Sverige och Vitryssland är såklart extremt olika. Vi är ju inte naiva förstås, säger Thomas Jönsson.
Karl-Johan Byttner