Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

USA försökte befria Foley i somras

Publicerad: 21 augusti 2014, 06:37

Amerikanska specialstyrkor försökte befria den numera avrättade frilansjournalisten James Foley och en rad andra personer från extremiströrelsen IS i somras. Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon har utsetts till årets svenskar i världen. Holländsk tidning har pudlat efter att ha gått ut med felaktiga uppgifter om att fotbollslegendaren Johan Cruyff är död. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


USA försökte befria Foley i somras
Extremiströrelsen IS har publicerat en video där en man halshuggs som uppges vara den amerikanske frilansjournalisten James Foley. USA har nu bekräftat att så verkligen är fallet.
Nu visar det sig att USA försökte befria James Foley och en rad andra kidnappade personer så sent som i somras. USA satte in ett specialförband, men amerikanerna hade flyttats från den plats där man hade uppgifter om att de satt tillfångatagna.
Nyhetsbyrån Global Post uppger även att James Foley familj ska ha fått flera meddelanden från IS under hans fångenskap (det senaste bara för en vecka sedan) – James Foley arbetade för just Global Post då han kidnappades av rebeller i Syrien i november 2012.
I det sista mejlet ställde man inga krav, utan meddelade att han skulle avrättas på grund av USA:s bombningar, enligt Aftonbladet.

Spotify-grundare vinner samma pris som Zlatan
Daniel Ek och Martin Lorentzon har utsetts till årets svenskar i världen av föreningen Svenskar i världen. Priset delades ut av kronprinsessan Victoria på Grand Hotel och tidigare prisvinnare är personer som Annika Sörenstam och Zlatan Ibrahimovic, enligt di.se
- Jag är dålig på det mesta, men bra på två saker. Jag är bra på att titta i kristallkulan och förutse samhällstrender, och jag är bra på att hitta bra personer", sade Martin Lorentzon, och syftade på kollegan Daniel Ek.

Tv-bolag visar röda siffror
Mastiff gör sitt sämsta resultat på flera år med en förlust på 73 000 kronor, enligt di.se
Enligt årsredsovisningen är det projektet "Hockeymatchen" som har dragit ned resultatet. Baluba gjorde en förlust på 275 000 kronor. Det går dock bättre för Freemantle som gjorde en förlust på 3,7 miljoner kronor under 2012 när man bytte ut Idol mot X-Factor, men visar resultat på 2,5 miljoner kronor för 2013 efter att Idol har gjort comeback.

Holländsk tidning avlivade fotbollslegend
DN rapporterar att den holländska tidningen Volskrant har fått gå ut och be om ursäkt för att man av misstag har publicerat nyheten att fotbollslegendaren Johan Cruyff har gått bort, enligt DN som refererar till brittiska The Guardian.
Misstaget skedde i samband med att tidningen testade en ny app och "nyheten" skulle ingå i ett internt test av mjukvaran, men gick av misstag ut i offentligheten och spreds snabbt i sociala medier.
Tidningens chefredaktör Phillipe Remarque kallar det hela ett "dumt misstag".

Fiasko för Amazons smartphone
Nätjätten Amazon har sålt sin första smartphone, Fire Phone, sedan juli. Men det går inget vidare, enligt di.se
Rykten i amerikansk affärspress gör gällande att telefonen bara sålt i några tiotusentals exemplar.

Al Gore stämmer Al Jazeera
USA:s förre vicepresident Al Gore hävdar att den amerikanska delen av tv-nätverket Al Jazeera undanhåller 65 miljoner dollar från aktieägarna i tv-kanalen Current Media, som såldes till just Al Jazeera. Al Gore har nu gått till domstol för att få tillgång till pengarna, enligt SvD.
Al Gore var tidigare ordförande för just Current Media och sålde kanalen för drygt 500 miljoner dollar i januari 2013 enligt uppgifter.
Al Gore anklagar Al Jazeera för såväl bedrägeri som kontraktsbrott i sin stämningsansökan, enligt SvD.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.