Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

USA-kändisar i kampanj mot Trump

Publicerad: 21 januari 2016, 07:51

Jane Fonda är en av de som kampanjar mot Trump.

Foto: Wikimedia Commons

Donald Trump möter kraftigt motstånd från kändisarna, tittarna rasar mot SVT och Pär Lernström driver med Kommunals avgående ordförande.


Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

USA-kändisar i kampanj mot Trump
Fastighetsmogulen Donald Trump möter hårt motstånd. Skådespelarna Harry Belafonte, Kerry Washington och Jane Fonda är några av de som påbörjar en kampanj mot Trump för att hindra honom att bli USA:s nya president. Skådespelarna säger att de ser Donald Trump som ett allvarligt hot mot demokratin och att kampanjen ska rikta sig till medier och politiska institutioner som har ”bidragit till att normalisera Trumps extremism”.
Jodie Evans, dokumentärfilmare och en av de som står bakom kampanjen säger:
”Media har pushat hatet mot Donald Trump som om det är en realityshow.”
Donald Trump har varit mycket hård i sina uttalanden, som bland annat innehållit ett förbud mot muslimer att komma in i USA.
På några timmar hade 1 200 personer skrivit på sina signaturer för kampanjen.

Anton Abele på Forbes maktlista
JKL-konsulten Anton Abele är en av de svenskar som tagit sig in på Fornes årliga lista över makthavare under 30 år, skriver Di.se. Anton Abele tar sig in på policylistan där Forbes motiverar placeringen med hans arbete mot gatuvåld.
Övriga som finns med är bland andra skådespelerskan Alicia Vikander, Youtube-stjärnan Pewdiepie, artisten Avicii och Dan Carlberg, Patrik Ring och Mattias Swenson som grundade nätverket Bloglovin 2008.

Tittarna rasar mot SVT:s nya matprogram
Många tittare har känt sig provocerade av SVT:s nya serie Vegorätt som hade premiär i förrgår. ”En parodi”, enligt Sydsvenskans Nord & Francké. Cafés Björn Werner frågar sig varför programledarna ”lagar frukost på en jävla åker med vita hästar”. Dagens Nyheters kulturskribent Kristofer Ahlström menar att anledningen till att programmet retar upp den svenska befolkningen är likheten med Instagram.
”Vegorätts” klippbilder är beskurna vykortsmotiv från ett perfekt liv, inte olika de filterförsedda självbedrägerier vi ägnar oss åt på Instagram, och att kunna ägna all sin tid åt något så obetydligt som utomhusyoga eller att tvätta en potatis är givetvis ett tydligt brott mot det produktionsbaserade samhällskontraktet. På så vis gör ”Vegorätt” något mycket subversivt. Och just därför är det så provocerande”, skriver han.
Debatten har även rasat på Twitter:
”Titta på #vegorätt och tillåt dig att skratta åt nidbilden av vegetarianer. SVT spär på fördomar i stället för att verka folkbildande.”
”Förlåt att jag inte varit aktiv på Twitter, men jag såg #vegorätt och trodde jag tagit LSD och fått psykos. Fast nu vet jag vem som tog den.”
”Kära medvegos. Håll i er. Om ni trodde vi hade motvind hittills.......”
”Är SVT-produktionen Vegorätt ett skattefinansierat karaktärsmord på oss vegetarianer?"
SVT har svarat på kritiken till Expressen:
"Vi ser att det finns väldigt många positiva reaktioner programmet i dag och en del som är negativa. Kanske har de som är negativa en redan etablerad bild av hur ett matlagningsprogram med veg mat skulle se ut”, skriver programchef Micael Lekberg till Expressen.

Annelie Nordströms krishantering: Förlåt mig-turné..
Igår meddelade Kommunals ordförande Annelie Nordström att hon lämnar sin post vid kongressen i maj. Då sade hon även tack till Aftonbladet för att de hjälpt Kommunal att rätta till det som blivit fel. Nordström berättade att hon kommer åka ut på en ”förlåt mig-turné” i vår, liknande den som Socialdemokraternas tidigare partiledare Håkan Juholt gjorde 2011.

.. vilket fick Pär Lernström att driva lite
Idols programledare Pär Lernström kunde inte låta bli att driva med Annelie Nordström under gårdagen. I ett mejl som han lagt upp på Instagram skriver han till Nordström: "Hallå Annelie! Hörde att du skulle ge dig ut på en förlåt mig-turné under våren. Det här med vårturné har ju blivit lite av våran grej, men det är ok. Men för att undvika eventuell krock borde vi synka våra turnéplaner. Förresten, vi sitter och planerar efterfesten till Idol-finalen, har du koll på något bra ställe? Med vänlig hälsning, Pär Lernström, Programledare Idol 2016".

”Visst har media mörkat om SD”
Dagens industris ledarskribent Lotta Engzell-Larsson skriver idag att anledningen till att många är försiktiga med att delta i SD-debatten är nämligen att SD hotar med våld. Samhället har förändrats och dagens stora flyktingström har tvingat ut problemen i ljuset. Engzell-Larsson drar ett exempel för åtta år sedan då hon arbetade på Fokus och tidningen satte SD:s partiledare Jimmie Åkesson på förstasidan. Beslutet föregicks av en stor intern diskussion. ”Självrannsakan, ökad ämneskunskap och ett kritiskt förhållningssätt är det enda sättet att närma sig verkligheten”, skriver hon och menar att det inte alls är någon konspirationsteori att medier ibland vill tona ned ämnen som kan gynna SD.

Sorry Star Wars-fans – premiären skjuts fram
Disney kommer skjuta fram premiären av Star Wars-filmen ”Episode VIII” sju månader och kommer nu att ha premiär den 15 december 2017, enligt Time.com. The Force Awakens, som hade premiär i vintras, slog flera rekord, inklusive den mest sedda premiären under alla tider.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.