Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Utgivare struntade i källskyddet

Publicerad: 30 april 2008, 06:37

Norra Skånes ansvarige utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk bröt medvetet mot meddelarskyddet. Orsak: meddelaren har varit partiledare. – Han lämnade inte uppgifter som var avgörande för reportaget. Att jag inte delar hans åsikter har inte med saken att göra.


Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Meddelaren är Nils-Eric Hennix , tidigare informationschef, men också aktiv inom partiet nationaldemokraterna där han några år före 2006 var partiledare. Hans villa i Hässleholm har flera gånger attackerats av maskerade ungdomar:

– En kväll för två veckor sedan kastade ett gäng maskerade ungdomar in en bomb på min tomt. Grannarna blev rädda och några av dem försökte förgäves få tag i busgänget. Själv ringde jag efter polisen som kom på mindre än en timme från Kristianstad och tog upp anmälan.

– En granne har fått sin brevlåda sprängd och det har varit flera inbrott nyligen. Jag samlade åtta nio grannar och vi beslöt att försvara oss. Vi tänkte ta fast busarna, ta av dem maskerna, fotografera dem och låta polisen identifiera dem, berätar Nils-Eric Hennix.

Nils-Eric Hennix fick med sig grannarna på att bilda ett medborgargarde i villaområdet. För att markera allvaret ville han annonsera i lokaltidningen Norra Skåne:

–  Det var en efterlysning av dem som kastat in bomben. Men tjejen på annonskontoret tyckte att jag borde prata med en reporter. Det gjorde jag, på villkor att jag fick vara anonym. Reportern garanterade att jag kunde berätta anonymt.

Men reportern skrev inte någon artikel. I stället lämnades uppgifterna över till en annan reporter,  Berit Önell :

– Hon ringde mig dagen därpå och berättade att hon tagit över jobbet. Jag frågade än en gång om jag fick lov att vara anonym. Det lovade hon efter att ha talat med sin chef,  Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Lördagen den 19 april skrev Berit Önell om medborgargardet i villaområdet. Nils-Eric Hennix fick som utlovat vara anonym. Där kunde historien ha slutat, som den har gjort i många landsortsreportage om medborgargarden.

Men onsdagen den 23 april fick Nils-Eric Hennix morgonkaffet i halsen: Norra Skåne toppade med ”Högerextrem nationalist bakom medborgargarde”. Samma budskap fanns på tidningens löpsedlar och på insidan publicerades namn och bild på Nils-Eric Hennix:

”Den anonyme mannen bakom idén att starta medborgargarde är tidigare partiledaren för nationaldemokraterna, Nils-Eric Hennix”, lyder ingressen.

Artikeln är skriven av Berit Önell, som tidigare hade lovat Nils-Eric Hennix anonymitet.

– På telefon berättade reportern att anonymiteten inte gällde längre för att hennes chef bestämt att namnet skulle pub-liceras. Jag ringde upp Mimmi Karlsson-Bernfalk och frågade varför de brutit tystnadslöftet. ”I ditt fall tycker jag att man kan bryta anonymiteten”, svarade hon.

I lördags försvarade Mimmi Karlsson-Bernfalk brottet mot meddelarskyddet i sin kolumn:

”Det stämmer att Hennix fick löfte om att vara anonym. Men då visste vi inte vem han var. När detta senare blev känt, bland annat genom tips till oss, hade det varit oansvarigt av oss att inte publicera hans namn”, skriver hon. Att Nils-Eric Hennix har påtalat tystnadspliktsbrottet beskriver hon som ”ett sublimt sätt att försöka komma åt journalister och skrämma dem till tystnad”.

Han avser nu att anmäla Mimmi Karlsson-Bernfalk till JK för brott mot meddelarskyddet.

Läs mer i dagens pappersutgåva av Resumé.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.