Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Utgivarna begär medieetiskt system

Publicerad: 7 maj 2015, 09:21

Jeanette Gustafsdotter, vd Utgivarna.

I dag lämnar Utgivarna in en begäran till Kulturdepartementet om att ersätta det pressetiska systemet med ett medieetiskt system. – Det här är ett stort och viktigt beslut, menar Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterUtgivarna

Utgivarna vill ersätta det nuvarande pressetiska systemet med ett medieetiskt system som omfattar alla medieslag. Det innebär att regeringen måste ändra villkoren i Sveriges Radio, SVT, UR och TV4:s sändningstillstånd, samt ändra den så kallade villkorslistan i radio- och tv-lagen (RTVL) liksom eventuella nödvändiga följdändringar i RTVL.

I dag lämnade de in en begäran hos Kulturdepartementet om att regeringen ska utreda en övergång.

–        Det här är ett stort och viktigt beslut där Sveriges samtliga publicistiska företag och organisationer ställer sig bakom att bygga ett nytt medieetiskt system i dagens medielandskap. På detta sätt möter ansvarig utgivare behovet för allmänheten att förstå vart de ska vända sig när de upplever att de har blivit kränkta av en publicering oavsett i vilket forum publiceringen har varit, säger Jeanette Gustafsdotter, vd Utgivarna i ett pressmeddelande.

För public service del innebär en övergång att villkoren om opartiskhet, saklighet, respekt för den enskildes privatliv, genmäle och beriktigande ska omfattas av det gemensamma självreglerande systemet. Kvar hos Granskningnämnden blir otillbörligt kommersiellt gynnande, reklam och sponsring men också hänsynstagande till mediernas särskilda genomslagskraft samt våldsskildringar och pornografiska bilder.

För TV4 innebär förslaget att de måste ansluta sig till ett nytt gemensamt medieetiskt system för självreglering när det gäller villkoren om saklighet, respekt för den enskildes privatliv och beriktigande.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.